pondělí 22. června 2015

Černý bez

…“před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. – staré lidové přísloví





Černý bez je jednou z nejhojněji rostoucích léčivek v Čechách. Svými obrovskými bělostnými květy plnými pylu, které od května do června pokrývají tento bujný keř, zaplní váš bylinkový koš raz dva. Najdete ho v podstatě všude, zejména na okrajích lesů, uprostřed polí, rád obrůstá staré opuštěné domy a staveniště. Samozřejmě největší výskyt ho je kolem silnic a dalších cest, ale u těch ho není radno sbírat, pokud na nich ovšem neprojede jen jedno auto denně.

Tato nádherně vonící léčivka byla známá již ve starověku a používá se téměř na vše. Pokud cítíte, že na vás něco leze či kašlete, přidejte (sušený) květ bezu do čaje. Pomáhá při chřipkách, běžných nachlazeních i angínách, dejte si ho i pokud venku prochladnete, jako prevenci.  Dobře umí zatočit také s horečkou, je potopudný i močopudný. Používá se na snižování cholesterolu a obecně obsahuje spoustu antioxidantů a látek povzbuzujících imunitní systém, díky kterým se používá jako podpůrný přípravek při léčbě rakoviny i AIDS.


Důvodů k užívání bezu je mnoho, způsobů také. Nejběžnější a nejsnadnější způsob uchování bezu a jeho účinných látek je sušení. Jsou lidé, kterým páchne charakteristická vůně bezu (já ji miluju k zbláznění) a ti jsou pak šťastní, když sušením dojde ke zmírnění výrazné vůně. Ostříhané květy bezu sušte rozložené na sítech k tomu určených na suchých a teplých místech domu. Je také možné bez navázat na provázky a sušit ho tímto způsobem, opět v teplém a suchém místě. Pokud máte sušičku, nastavte si teplotu na cca 45°C. Usušené květy bezu by neměly ztmavnout ani zčernat, naopak by si měly zachovat svou charakteristickou bíložlutou barvu a při doteku tzv. „šustit“, jako ostatní správně usušené byliny. Uskladněte je do tmavých nádob a uložte na suchém místě. Bez by měl vydržet rok.

Existuje mnoho dalších způsobů jak uchovávat léčivé účinky bezu, určitě vyzkoušejte bezovou šťávu, bezový likér či bezový med. Květy bezu můžeme také usmažit jako tzv. „kosmatice“, jídlo chudých. Všechny tyto produkty se vyrábí z květu bezu, na podzim, až bez začne plodit, bezinky použijeme na výrobu bezového vína, bezových povidel a černé bezinky si také nasušíme.


Plody černého bezu se honosí mnoha vynikajícími účinky na zdraví. Zejména se používá při zánětech trojklanného nervu a sedacího nervu. Bezinky jsou přímo nabité vitamínem C a mají projímací účinek. Černé plody však nekonzumujte zasyrova, mají výrazný projímavý účinek. Bez je zkrátka bílo černým zlatem mírného podnebného pásu.

Perličky na závěr:

  • Zajímavostí je, že na svých cestách jsem potkala černý bez na rozličných místech – mimo jiné i na Filipínách a Srí Lance. Nevím, čím to je, ale v těchto zemích nikdy vábivě nevoněl, naopak, květy byly absolutně bez vůně.  
  • Dříve se věřilo v magickou moc černého bezu. Jeho keře jsou prý obydleny ochránci, bezovými vílami a dalšími duchy, ne však pokaždé přátelskými, ačkoliv ke každému stavení se dříve sázel černý bez jako ochrana proti všemu zlému.
  • Černý bez má však také na svém jméně pachuť smrti, z bezového dřeva se vyráběly kříže, které se dávaly mrtvým do rakví, Ježíšův kříž byl údajně zhotoven z bezového dřeva a Jidáš se podle legendy oběsil právě na černém bezu. Staří Římané zase používali pro výrobu rakví pouze bezové dřevo.
  • Nic však není černobílé, černý bez se nepoužíval jen pro aktivity spojené se smrtí, avšak také pro tvorbu amuletů a ochranných prostředků. Říkalo se, že čarodějnická košťata byla vyrobena právě z tohoto keře a mágové používali pro své hole výhradně bezového dřeva. Však i Harry Potter přemohl Vy-Víte-Koho pomocí bezové hůlky :)


H.

Zdroje informací a zajímavé odkazy:
ŠÁCHA, Pavel. Černý bez a jeho kouzelná moc. 2007. In: Celostní medicína. URL:
NOVÝ, Břetislav. Bez Černý. In. Dědek kořenář, Břetislav Nový. URL: http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach---humorny-special/bez-cerny.html, (vid: 22.6.2015)
Bez černý. In: Zdraví na dlani, web o zdraví. URL: http://www.zdravinadlani.cz/lecive-rostliny/bez-cerny, (vid: 22.6.2015)
Mytologie, pověry a pravda o černém bezu. 2008. URL: http://ladyrovena.blog.cz/0805/mytologie-povery-a-pravda-o-cernem-bezu, (vid: 22.6.2015)
Elderberry (Sambucus Nigra). 2015. URL: http://www.herbwisdom.com/herb-elderberry.html, (vid: 22.6.2015)

Raw Nutella z avokáda





Dlouho jsem se dokopávala k tomuto receptu uchýlit...přece jen sladký čokoládový krém se u nás doma tolik nevede, ale tenhle recept se mi tak dlouho líbil a tak dlouho jsem na něj narážela, že mi to nedalo a zkusila jsem ho doma. A výsledek? S rukou na srdci můžu říct, že to bude zřejmě má nová závislost :D Trochu jsem jej okořenila dle vlastních surovin, ale jestli komukoliv nebudou  sedět, můžete prakticky do mixéru naházet vedle avokáda a kakaa, co se vám zlíbí .)

★  ★  ★  ★ 
Na cca 250 ml potřebujete:
  • jedno zralé avokádo
  • tři hrsti datlí (nebo jakékoliv sladidlo, které používáte vy)
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce kokosové oleje
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  1. Pokud se pustíte do varianty s daltemi, je třeba je nechat na pár hodit předem namočené ve studené vodě, aby změkly a neodrovnali jste si mixér :)
x
Jak na to:
  1. Avokádo si rozkrájejte, zbavte ho slupky a dejte do mixeru a rozdrťte jej na krém.
  2. Přidejte do mixéru zbývající suroviny - tj. kakaový prášek, kokosový olej, vanilkový extrakt a zcezené datle (nebo cukr, javorový sirup, stévii - prostě to, na co jste zvyklí). Vše důkladně rozmixujte do hladka.

Jako výsledek krátkého snažení je pro Vás opravdu božský a hlavně zdravý čokoládový orgasmus :)

Tip: Pokud se nechcete vzdát oříškové příchuti, rozdrťte si předem lískové oříšky a umixujte je s ostatními ingrediencemi.

B.

Celerové řízky

Netuším jak u vás, ale u nás doma se občas stane, že Barbucha zapomene minout řeznictví, přijde domů a tam najde hladového muže, který ukazuje na otevřenou pusu a prosí hamání navečer. A že by měl chuť na řízky. Hm, fajn no...mrknu do lednice, tam pusto prázdno, v mrazáku mám prsní řízky, ale než ty rozmrznou, tak můj muž se bude svíjet hlady a to se mi moc nelíbí :D Proto je moje častá záchrana celer. Tohle jsem si popravdě vařila za chudých studentských let, kdy jsem měla stovku na jídlo na týden a přemýšlela, co uvařit, aby mě to mohlo udržet na životě o dalších pár dnů dýl. Není to nějak zdravé jídlo, ale v případě nouze nejvyšší  poslouží -  a můj muž občas ani nepostřehne, že ten obalený řízek není maso, ale obyčejný plátek celeru :)

Připomínám, že to není nějaká top gastronomie, ale nouzovka nejvyšší, tak mi prosím netrhejte hlavu :D

★  ★  ★  ★ 

Na cca 12 řízků potřebujeme:
  • 1 celer
  • 1 citrón
  • 3 hřebíčky
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení (doporučuji řepkový)
Jak na to:

Celer oloupeme, pokrájíme na plátky cca 1 cm tlusté a dáme je do vroucí vody. K němu přidáme půlku citrónu pokrájeného na kolečka a hřebíčky. Vaříme do poloměkka (cca 8 minut).
Celer slijeme a necháme trochu vychladnout (abychom jej udrželi v ruce).

Druhý krok jistě všichni znáte - připravíme si ingredience na trojobal. Do jedné mísy nasypejte trochu mouky, do druhé mísy rozklepněte vejce a prošlehejte je, do třetí mísy nasypejte strouhanku. Nyní můžete obalovat tak dlouho, dokaď máte plátky celeru (v pořadí mouka - vejce - strouhanka). Strouhanky a mouky přisypávajte dle potřeby.

Nakonec všechny obalené řízečky pomalu smažte na rozpáleném oleji - nezapomeňte vyměňovat přepálený, aby jste z nich neměli černé uhlíky.

Řízečky můžete podávat pokapané citrónem s vařeným/pečeným bramborem, a nebo si je nechat jako sichr na svačinu do práce do obloženého pečiva .)

Ať chutná! 

B.

Domácí zubní pasta

Zubní pasta a její doma dělané variace jsou pro mě trošku oříšek. Kvalitní zubní pasty jsou drahé, ty levné jsou zase plné chemie a testované na zvířatech. Jako třešničkou na dortu je poté fakt, že v podstatě pro čištění zubů pasty nutné nejsou, stačí jen kvalitní kartáček. Je to tedy spíše zvyk, že nám v puse pění mentolová bílá hmota.
Malý problém nastává při pokusech o domácí výrobu zubních past – v podstatě každý recept a postup obsahuje jedlou sodu či sůl – složky, které sice zuby čistí, ale mechanicky! Některé recepty také obsahují šťávu z citronu či jiné rozmačkané ovoce, což zubům také nemůže dělat nejlépe. Ano, citronová šťáva naleptá pigment zubu (už to slovo – naleptá), jedlá soda poté zub „odře“. Naleptáváním a odíráním zubu časem dochází k jeho poškozování, až do situace, kdy si můžete sklovinu ze zubu sedřít a prodřít se až na žlutou zubovinu (vrstvu pod sklovinou). Pak už jen doufejte, že máte dobrého zubaře a tučné konto.
Stejný příběh nastává s dalšími druhy ovoce a se solí. Pokud ale vypustíme z domácí výroby zubní pasty jedlou sodu, ovoce, ovocné šťávy a sůl, receptů najdete minimálně. Já nenašla už žádný, jen tu a tam zmínku, že si lidé čistí zuby kokosovým olejem.

Přesně v tomto bodě mě políbila múza a já si vytvořila naprosto jednoduchou, přírodní a zdravou zubní „pastu“, která vám rozhodně zuby nenaleptá ani neodře.

★  ★  ★  ★ 
Potřebujeme:
1 lžíce kokosového oleje
8 kapek hřebíčkového esenciálního oleje (podle chuti)
5 kapek tea tree esenciálního oleje (podle chuti)
Jak na to:
Směs buď zahřejte do bodu, kdy se kokosový olej začne rozpouštět (nad 25°C), či promíchejte zastudena. Každopádně promíchejte :)
Kokosový olej se dokonce používá k takzvanému „oil pullingu“ – výplachu úst olejem (o tom příště) a pro zuby, stejně jako pro celé tělo, má spoustu léčivých účinků. Například antibakteriální a skvěle působí proti kvasinkám, zároveň zklidňuje dásně a jeho používání zamezuje tvorbu aftů.
Moc pěkné mi přišlo, když jeden z článků o alternativním čištění zubů psaný zastánkyní klasické medicíny nepřímo přiznal, že kokosový olej se přinejmenším vyrovná klasickým zubním pastám: „Kokosový olej má obsahovat enzymy, které dokáží zastavit růst streptokoků a má pomáhat i v boji proti kvasinkám. No co na to říct? Redukci populace streptokoků dokáže i obyčejné čištění zubů s běžnou pastou, stejně tak obyčejné čištění působí na kvasinky.“ (Smolíková, 2014)
Pro mě tento prostý fakt znamená jediné – buď si můžu koupit kvalitní zubní pastu za stovku, nebo sáhnu opět do police pro trošku panenského kokosového oleje, ušetřím planetě pár obalů a dopravy a při používání nevytvořím žádný znečišťující odpad.
Do kokosového oleje ještě přimíchávám pár kapek (dávkujte podle chuti) esenciálních olejů a to hřebíčkového oleje a tea tree. Hřebíček dezinfikuje a tlumí bolest zubů, pomáhá předcházet paradontóze a vzniku zubního kazu. Tea tree je snad nejprofláknutější esenciální olej, opět zabraňuje tvorbě bakterií a kvasinek, zbaví vás aftů a dezinfikuje drobná poranění.
Trio kokosový olej – hřebíčkový esenciální olej – tea tree olej je unikátním spojením tří velkých bojovníků, které porazí jakoukoliv armádu bakterií a kvasinek, zatímco vaše dásně ještě vyživí a s ústní dutinou se fakt skamarádí. Ne jako klasické zubní pasty, co zabíjí bakterie stejně, jako škodí našemu tělu. Oleje jsou prostě věrní přátelé :)
TIP:
Jedlá soda má spoustu vynikajících účinků i pro ústní dutinu, využijte ji tedy do ústní vody! Návod bude také zde.
Směs olejů po vyčištění nevyplivujte do odtoku, ale do klasického odpadkového koše (vyplivnu do kusu toaletního papíru, který vyhodím do koše).
Čištění zdar!
H.

Zdroje a zajímavé odkazy: