pondělí 22. června 2015

Černý bez

…“před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. – staré lidové přísloví





Černý bez je jednou z nejhojněji rostoucích léčivek v Čechách. Svými obrovskými bělostnými květy plnými pylu, které od května do června pokrývají tento bujný keř, zaplní váš bylinkový koš raz dva. Najdete ho v podstatě všude, zejména na okrajích lesů, uprostřed polí, rád obrůstá staré opuštěné domy a staveniště. Samozřejmě největší výskyt ho je kolem silnic a dalších cest, ale u těch ho není radno sbírat, pokud na nich ovšem neprojede jen jedno auto denně.

Tato nádherně vonící léčivka byla známá již ve starověku a používá se téměř na vše. Pokud cítíte, že na vás něco leze či kašlete, přidejte (sušený) květ bezu do čaje. Pomáhá při chřipkách, běžných nachlazeních i angínách, dejte si ho i pokud venku prochladnete, jako prevenci.  Dobře umí zatočit také s horečkou, je potopudný i močopudný. Používá se na snižování cholesterolu a obecně obsahuje spoustu antioxidantů a látek povzbuzujících imunitní systém, díky kterým se používá jako podpůrný přípravek při léčbě rakoviny i AIDS.


Důvodů k užívání bezu je mnoho, způsobů také. Nejběžnější a nejsnadnější způsob uchování bezu a jeho účinných látek je sušení. Jsou lidé, kterým páchne charakteristická vůně bezu (já ji miluju k zbláznění) a ti jsou pak šťastní, když sušením dojde ke zmírnění výrazné vůně. Ostříhané květy bezu sušte rozložené na sítech k tomu určených na suchých a teplých místech domu. Je také možné bez navázat na provázky a sušit ho tímto způsobem, opět v teplém a suchém místě. Pokud máte sušičku, nastavte si teplotu na cca 45°C. Usušené květy bezu by neměly ztmavnout ani zčernat, naopak by si měly zachovat svou charakteristickou bíložlutou barvu a při doteku tzv. „šustit“, jako ostatní správně usušené byliny. Uskladněte je do tmavých nádob a uložte na suchém místě. Bez by měl vydržet rok.

Existuje mnoho dalších způsobů jak uchovávat léčivé účinky bezu, určitě vyzkoušejte bezovou šťávu, bezový likér či bezový med. Květy bezu můžeme také usmažit jako tzv. „kosmatice“, jídlo chudých. Všechny tyto produkty se vyrábí z květu bezu, na podzim, až bez začne plodit, bezinky použijeme na výrobu bezového vína, bezových povidel a černé bezinky si také nasušíme.


Plody černého bezu se honosí mnoha vynikajícími účinky na zdraví. Zejména se používá při zánětech trojklanného nervu a sedacího nervu. Bezinky jsou přímo nabité vitamínem C a mají projímací účinek. Černé plody však nekonzumujte zasyrova, mají výrazný projímavý účinek. Bez je zkrátka bílo černým zlatem mírného podnebného pásu.

Perličky na závěr:

  • Zajímavostí je, že na svých cestách jsem potkala černý bez na rozličných místech – mimo jiné i na Filipínách a Srí Lance. Nevím, čím to je, ale v těchto zemích nikdy vábivě nevoněl, naopak, květy byly absolutně bez vůně.  
  • Dříve se věřilo v magickou moc černého bezu. Jeho keře jsou prý obydleny ochránci, bezovými vílami a dalšími duchy, ne však pokaždé přátelskými, ačkoliv ke každému stavení se dříve sázel černý bez jako ochrana proti všemu zlému.
  • Černý bez má však také na svém jméně pachuť smrti, z bezového dřeva se vyráběly kříže, které se dávaly mrtvým do rakví, Ježíšův kříž byl údajně zhotoven z bezového dřeva a Jidáš se podle legendy oběsil právě na černém bezu. Staří Římané zase používali pro výrobu rakví pouze bezové dřevo.
  • Nic však není černobílé, černý bez se nepoužíval jen pro aktivity spojené se smrtí, avšak také pro tvorbu amuletů a ochranných prostředků. Říkalo se, že čarodějnická košťata byla vyrobena právě z tohoto keře a mágové používali pro své hole výhradně bezového dřeva. Však i Harry Potter přemohl Vy-Víte-Koho pomocí bezové hůlky :)


H.

Zdroje informací a zajímavé odkazy:
ŠÁCHA, Pavel. Černý bez a jeho kouzelná moc. 2007. In: Celostní medicína. URL:
NOVÝ, Břetislav. Bez Černý. In. Dědek kořenář, Břetislav Nový. URL: http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach---humorny-special/bez-cerny.html, (vid: 22.6.2015)
Bez černý. In: Zdraví na dlani, web o zdraví. URL: http://www.zdravinadlani.cz/lecive-rostliny/bez-cerny, (vid: 22.6.2015)
Mytologie, pověry a pravda o černém bezu. 2008. URL: http://ladyrovena.blog.cz/0805/mytologie-povery-a-pravda-o-cernem-bezu, (vid: 22.6.2015)
Elderberry (Sambucus Nigra). 2015. URL: http://www.herbwisdom.com/herb-elderberry.html, (vid: 22.6.2015)

Žádné komentáře:

Okomentovat