pondělí 22. června 2015

Domácí zubní pasta

Zubní pasta a její doma dělané variace jsou pro mě trošku oříšek. Kvalitní zubní pasty jsou drahé, ty levné jsou zase plné chemie a testované na zvířatech. Jako třešničkou na dortu je poté fakt, že v podstatě pro čištění zubů pasty nutné nejsou, stačí jen kvalitní kartáček. Je to tedy spíše zvyk, že nám v puse pění mentolová bílá hmota.
Malý problém nastává při pokusech o domácí výrobu zubních past – v podstatě každý recept a postup obsahuje jedlou sodu či sůl – složky, které sice zuby čistí, ale mechanicky! Některé recepty také obsahují šťávu z citronu či jiné rozmačkané ovoce, což zubům také nemůže dělat nejlépe. Ano, citronová šťáva naleptá pigment zubu (už to slovo – naleptá), jedlá soda poté zub „odře“. Naleptáváním a odíráním zubu časem dochází k jeho poškozování, až do situace, kdy si můžete sklovinu ze zubu sedřít a prodřít se až na žlutou zubovinu (vrstvu pod sklovinou). Pak už jen doufejte, že máte dobrého zubaře a tučné konto.
Stejný příběh nastává s dalšími druhy ovoce a se solí. Pokud ale vypustíme z domácí výroby zubní pasty jedlou sodu, ovoce, ovocné šťávy a sůl, receptů najdete minimálně. Já nenašla už žádný, jen tu a tam zmínku, že si lidé čistí zuby kokosovým olejem.

Přesně v tomto bodě mě políbila múza a já si vytvořila naprosto jednoduchou, přírodní a zdravou zubní „pastu“, která vám rozhodně zuby nenaleptá ani neodře.

★  ★  ★  ★ 
Potřebujeme:
1 lžíce kokosového oleje
8 kapek hřebíčkového esenciálního oleje (podle chuti)
5 kapek tea tree esenciálního oleje (podle chuti)
Jak na to:
Směs buď zahřejte do bodu, kdy se kokosový olej začne rozpouštět (nad 25°C), či promíchejte zastudena. Každopádně promíchejte :)
Kokosový olej se dokonce používá k takzvanému „oil pullingu“ – výplachu úst olejem (o tom příště) a pro zuby, stejně jako pro celé tělo, má spoustu léčivých účinků. Například antibakteriální a skvěle působí proti kvasinkám, zároveň zklidňuje dásně a jeho používání zamezuje tvorbu aftů.
Moc pěkné mi přišlo, když jeden z článků o alternativním čištění zubů psaný zastánkyní klasické medicíny nepřímo přiznal, že kokosový olej se přinejmenším vyrovná klasickým zubním pastám: „Kokosový olej má obsahovat enzymy, které dokáží zastavit růst streptokoků a má pomáhat i v boji proti kvasinkám. No co na to říct? Redukci populace streptokoků dokáže i obyčejné čištění zubů s běžnou pastou, stejně tak obyčejné čištění působí na kvasinky.“ (Smolíková, 2014)
Pro mě tento prostý fakt znamená jediné – buď si můžu koupit kvalitní zubní pastu za stovku, nebo sáhnu opět do police pro trošku panenského kokosového oleje, ušetřím planetě pár obalů a dopravy a při používání nevytvořím žádný znečišťující odpad.
Do kokosového oleje ještě přimíchávám pár kapek (dávkujte podle chuti) esenciálních olejů a to hřebíčkového oleje a tea tree. Hřebíček dezinfikuje a tlumí bolest zubů, pomáhá předcházet paradontóze a vzniku zubního kazu. Tea tree je snad nejprofláknutější esenciální olej, opět zabraňuje tvorbě bakterií a kvasinek, zbaví vás aftů a dezinfikuje drobná poranění.
Trio kokosový olej – hřebíčkový esenciální olej – tea tree olej je unikátním spojením tří velkých bojovníků, které porazí jakoukoliv armádu bakterií a kvasinek, zatímco vaše dásně ještě vyživí a s ústní dutinou se fakt skamarádí. Ne jako klasické zubní pasty, co zabíjí bakterie stejně, jako škodí našemu tělu. Oleje jsou prostě věrní přátelé :)
TIP:
Jedlá soda má spoustu vynikajících účinků i pro ústní dutinu, využijte ji tedy do ústní vody! Návod bude také zde.
Směs olejů po vyčištění nevyplivujte do odtoku, ale do klasického odpadkového koše (vyplivnu do kusu toaletního papíru, který vyhodím do koše).
Čištění zdar!
H.

Zdroje a zajímavé odkazy:


Žádné komentáře:

Okomentovat