pondělí 28. září 2015

Božská přírodní maska na vlasy


Moje dlouhé vlasy dostaly za poslední dva roky strašně, ale strašně zabrat. Nikdy jsem nebyla vyloženě pečující typ, který by se vyžíval ve vlasových maskách, kondicionérech, ozdravujících přípravcích atp. Navíc si už někde deset, dvanáct let myju vlasy téměř každý den a co je to kondicionér už moje vlasy nepamatují tak dva roky. Když se k tomu před rokem a půl přidal tříměsíční pobyt v Nepálu, kde jsem si vlasy myla opravdu jen tím, co bylo po ruce a někdy i přípravky na nádobí, dílo bylo dokonáno. Návyky jsem moc nezměnila ani po návratu do Čech, navíc jsem si celou dobou tak nějak vlasy zamotávala do mých milovaných prazvláštních drdolů, které na zdraví vlasům taky nepřidají.

Takže jsem ve fázi - buď ostříhat, nebo se k vlasům začít chovat líp. Navíc je podzim a člověk bude trávit víc času doma a mít masku na vlasech, ve vaně plné pěny s knížkou v ruce, není až takové mučení. Vzpomněla jsem si na svůj milovaný Lush a jedinou masku na vlasy, která je ještě víceméně přírodní a vyhovovala mi. Jmenuje se „H'Suan Wen Hua“, což v překladu trefně znamená "vlasová bohyně" a když jsem si ji jednou v rámci povánočních slev koupila, byla jsem přímo nadšená výsledkem. Ne tolik přidanými syntetickými látkami. Těch je sice jen pár, ale pořád to jsou parabeny a jeden sulfát. Díky parabenům vám ale zase maska od Lushe vydrží déle, pokud preferujete delší trvanlivost.
Další mírnou nepříjemností je cena – kelímek o velikosti 230 ml vás vyjde skoro na čtyři stovky, přesně na 395 Kč. Tenkrát jsem na své do půli zad dlouhé vlasy spotřebovala polovinu až třičtvrtě kelímku, a to jsem s ním šetřila. Což je na mě vážně drahý. Protože to ale byla nejúžasnější přírodní maska na vlasy, co jsem kdy vyzkoušela, rozhodla jsem se jí doma vyrobit. A není to vůbec nic těžkého!

Domácí varianta vlasové masky vyjde vyloženě na zlomek ceny. Při zaokrouhlování směrem nahoru vás půllitru této masky vyjde cca na 50 Kč. Vydrží Vám v lednici nejdéle týden, proto plánujte výrobu podle délky svých vlasů a frekvence používání. Mě půllitr masky vydrží na dvě až tři použití (vlasy cca do půl zad). Půllitru této masky od Lushe by vás vyšlo na 790 Kč. A 790 a 50, to už je hodně velký rozdíl.

Na cca půl litru masky potřebujeme:
  • Dva banány
  • Dvě vejce
  • Avokádo
  • Jablečný ocet (lžíce)
  • Olivový olej (čajová lžička)
  • Tři bobkové listy
  • Jeden svitek skořice
  • Rozmarýnový esenciální olej
  • + Mixér


Jak na to:

Postup je vcelku jednoduchý.Nejprve si uděláme nálev z bobkového listu a skořice.


 Cca tři bobkové listy a jeden svitek skořice přelejeme asi 200ml vody a necháme probublávat na mírném plameni po dobu 30min.Slijeme do hrníčku.


Oloupeme banány a avokádo, nakrájíme, dáme do mixéru, přidáme vejce, lžíci jablečného octa, lžičku olivového oleje a dvě lžíce nálevu z bobkového listu a skořice. Přidáme rozmarýnový olejíček a mixujeme.


Doporučuju pořádně promixovat, když bude směs naprosto hladká, nestane se vám, že by vám ve vlasech uvízl kus banánu či avokáda.


A máme hotovo :)


Jak používat:

Masku aplikujeme na suché vlasy, ideálně nad vanou, ať si nenaděláte nepořádek. Nechte na vlasech působit minimálně půl hodiny. Samozřejmě čím déle, tím lépe. Vlasy můžete přikrýt igelitem, sáčkem, potravinářskou folií, nebo je nechat volně.Následně vlasy umyjte, jak jste zvyklé či zvyklí.

Jen si, prosím vás, dejte pozor, ať masku smýváte pouze vlažnou vodou (teplou) a ne horkou, horká by v kombinaci s vajíčky mohla vytvořit něco jako lečo na vaší hlavě :)

Zbytek můžete uchovávat v lednici v uzavřené nádobě nejdéle týden.

TIP: Masku můžete použít také na obličej, krásně ho zjemní :)

Jo a ještě takové malé PS: TATO MASKA VYHOVUJE I STANDARDŮM TZV. NO POO METODY (o té někdy příště, ve zkratce se jedná o mytí vlasů pouze přírodními produkty - vejce, jedlá soda, byliny...). 

 H.

ZDROJE:
http://carolinarainbowsandroses.blogspot.cz/2014/04/diy-lush-inspired-hsuan-wen-hua-hair.html
http://cryptozoologyandvanillatea.blogspot.cz/2012/09/hsuan-wen-hua-dupe.html



čtvrtek 10. září 2015

Super truper DOMÁCÍ AVIVÁŽ (levná, ekologická, jednoduchá, úžasná!)


Jsem si jistá, že základní suroviny na tuto aviváž už doma máte. Jejím základem je totiž voda a ocet. A to má doma v podstatě každý, ne? Přípravou této úžasné aviváže strávíte asi minutu. Pokud počítám to, že si vezmete sklenici, nalijete do ní vodu, dojdete si do špižírny pro ocet, otevřete ho, nalijete k vodě, zavřete… a přidáte pár kapek esenciálního oleje. A pak si budete další půl minutu pochvalovat, jak jste to zvládli.

Ještě na začátek chci říct: Ne, nesmrdí. Opravdu nesmrdí. Jemně voní podle použitého esenciálního oleje a svatosvatě vám slibuju, že se vám nestane, abyste chodili po ulici a táhl z vás ocet.  

Na druhou stranu vás nebudu balamutit a tvrdit vám, že vám po této aviváži vydrží vonět prádlo dny a týdny a pokaždé, když se obléknete, spadnete po zádech do louky plné květin. Pokud chcete tento efekt, musíte výrazně přitlačit na esenciálních olejíčkách a místo dvaceti kapek přidat třeba 60. A nebo rovnou půlku lahvičky, to podle nosu. Já osobně ale preferuju prádlo, které nemá výraznou vůni, aby nepřebíjela případný parfém (v mém případě opět esenciální olejíčky - o tom někdy příště).

Jak to funguje?

Do pracího prášku jsme minule používali prací sodu. Soda je zásaditá, ocet je kyselý. Ocet v aviváži funguje tak, že neutralizuje zbytky sody, které zbyly v prádle, a také prádlo změkčuje. Jako příjemný bonus vás může potěšit, že se vám nebude usazovat v pračce vodní kámen  - ocet totiž jeho tvorbě nejen zamezuje, ale vodní kámen přímo odstraňuje. Já ho používám například do varné konvice, když mi začne dělat čaj s vodním kamenem. Ten já nerada…

Proč si dělat vlastní aviváž

Zaprvé – ekologie. Jen se podívejte na svou láhev s aviváží, kolik je tam chemie. No fuj. Prádlo vám voní, ale také mají děti třeba alergie, že jo.  Prostě je to chemický koktejl. Planeta vám opravdu poděkuje za používání ekologických prostředků a v tomto případě se vám odmění ještě jedním bonusem a tím je úspora peněz. A to výrazná!

Litr této aviváže vás vyjde asi na pětikorunu. A to vážně dost přeháním. Já dávkuju aviváž od oka, ale lijte ji tolik, kolik lijete normální aviváže. Pokud nedáváte žádnou a chcete – jsou to cca 2-3 polévkové lžíce.  Co pamatuju, litr aviváže stojí kolem 80 Kč. Tak pro představu této „naší“ aviváže si za cenu jedné z obchodu uděláte 16 litrů. Což je zásoba na pár let, řekla bych.

Potřebujeme:
  • 250 ml vody
  • 250 ml octa
  • 20 kapek esenciálního oleje (pro vůni, nemusí být)


Jak na to:
Je to až nechutně jednoduché. 

Smíchejte vodu s octem a přidejte esenciální olej. Protřepejte.

A je to :)



Přeji vám veselé praní a ještě veselejší sušení!

H.

středa 2. září 2015

Domácí prášek na praní - levný, ekologický a extra super jednoduchý



Domácí prací prášek je bezesporu nejjednodušší věc na výrobu doma, se kterou tak obrovsky ušetříte, zároveň neskutečně pomůžete snížit svou ekologickou stopu a je hypoalergenní. Jak je to možné, ptáte se?

Proč je to tak jednoduché

Suroviny, které potřebujete na výrobu, jsou pouze dvě. Jedná se o prací sodu (chemicky uhličitan sodný) a mýdlo. Já používám to s jelenem. Postup výroby je, že mýdlo nastrouháte najemno a smícháte s prací sodou. Lehčí už to vážně nebude…

Proč ušetříte

Prací prášek už delší dobu nepoužívám, ale dle mého výzkumu na internetu vás 1kg průměrného pracího prášku vyjde cca na 80 Kč. Neekologického. Kilo ekologického pracího prostředku se pohybuje kolem 200 Kč. A prací prášek, který si doma připravíte asi tak za pět minut (které strávíte strouháním mýdla), vás vyjde na 38 Kč za kilogram. A to je hezké, ne?

Jestli si chcete přípravu ještě zpříjemnit… Dle mého průzkumu 7,5 kg ekologického pracího prášku známé značky stojí 1347 Kč. Vy si 7,5 kg ekologického pracího prášku doma vyrobíte za 285 Kč.Takže ušetříte něco přes tisícovku. A pokud nechcete prát ekologicky, tak by vás 7,5 kg pracího prášku stálo něco kolem 600 Kč. Doma si ho vyrobíte za méně než polovinu!

Doufám, že jste se už správně nadchli!!

Proč je ekologický

Jak jsem již řekla, skládá se ze dvou surovin. Jednou z nich je mýdlo a druhou uhličitan sodný

Začněme uhličitanem…

Uhličitan sodný je látka, která se vyskytuje v přírodě – a to v mořské vodě a slaných jezerech či dolech. Nejsou u něho známé žádné nežádoucí účinky a dokonce ho občas i jíte :) Přidává se například do pečiva, slaných tyčinek či do dětských výživ. Já myslím, že bychom si tedy mohli dovolit dát do vody to, co dáváme do úst dětem.

Dále bych si dovolila citovat pana Martina Macha Ondřeje, který ve svém článku na serveru Ekolist uvádí:

Jak je to s uhličitanem sodným? Čistírny odpadních vod sodu nezachytí a ta se dostane volně do prostředí. Protože nejde o organickou sloučeninu, nepodléhá biologickému rozkladu. Ve vodním prostředí se pak může kumulovat a „zasolovat“ jej a zvyšovat jeho pH. Jak ale uklidňuje Viktor Kliment z ministerstva životního prostředí, v případě používání jeleního slizu pro praní jde o tak malá množství sody, že je to zcela zanedbatelné.

Na škodlivost uhličitanu sodného jsme se zeptali i Pražských vodovodů a kanalizací. Ondřej Pokorný ve stručnosti odpovídá, že z pohledu odpadních vod a jejich čištění používání uhličitanu sodného nijak nevadí. Na to, aby uhličitan sodný mohl změnit pH odpadních vod na městské čistírně odpadních vod, by muselo jít o nereálně vysoké dávky sody.
Co se týče schopnosti sody zasolovat prostředí, podle Ondřeje Pokorného by na pražskou čistírnu odpadních vod muselo denně přitéci 213 tun uhličitanu sodného, aby byl překročen limit. V přepočtu by to bylo víc jak 21 milionů pracích dávek, což je opět zcela nereálná cifra.“ (Ondřej, 2013, Ekolist – viz zdroje)

Máme tedy potvrzeno, že uhličitan sodný přírodu nezatěžuje.

Pro přesnost – pan Ondřej zde mluví o jelením slizu – což je prací sliz, který si můžete vyrobit opět z mýdla a sody na praní, pokud k nim přidáte ještě horkou vodu.

A teď to mýdlo.

Mýdlo si můžete vybrat, jaké chcete, jaké vám doma zrovna zbylo, či které vám nejvíce voní. Úplně nejvíc nejlepší volbou je přírodní mýdlo, marseillské mýdlo či klasický Jelen, což je mýdlo jádrové. Samotné mýdlo vzniká zmýdelněním mastných kyselin hydroxidem sodným, neboli – za určité teploty se smíchá olej či tuk s hydroxidem sodným a hele – vzniklo mýdlo. Což taky nezní vůbec děsivě a v přírodě je mýdlo biologicky rozložitelné. Samozřejmě čím přírodnější, tím lepší.

Pojďme se spolu podívat na výrobu tohoto úžasného domácího pracího prášku :)

Potřebujeme:
  • 1 kg sody na praní (uhličitan sodný), koupíte například ZDE(klikněte sem)
  • 100 g jakéhokoliv mýdla


Jak na to:

Návod je tak jednoduchý, až je mi skoro trapné to sem psát :) Vezměte si misku, struhadlo a nastrouhejte najemno 100g mýdla.


Mýdlo smíchejte s 1 kg prací sody. Kdo chcete, přidejte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Hotovo :)

Dávkování je podobné jako u klasického prášku, já dávám většinou cca 2 polévkové lžíce na praní. Prášek uchovávejte nejlépe v uzaviratelné nádobě, zejména, pokud jste ho ovoněli.

Příště vám ukážu superjednoduchý recept na přípravu vlastní ekologické aviváže, která jde ruku v ruce s tímhle pokladem.

Těšte se, je to snad ještě větší pecka!!

H.

ZDROJE: