středa 2. září 2015

Domácí prášek na praní - levný, ekologický a extra super jednoduchý



Domácí prací prášek je bezesporu nejjednodušší věc na výrobu doma, se kterou tak obrovsky ušetříte, zároveň neskutečně pomůžete snížit svou ekologickou stopu a je hypoalergenní. Jak je to možné, ptáte se?

Proč je to tak jednoduché

Suroviny, které potřebujete na výrobu, jsou pouze dvě. Jedná se o prací sodu (chemicky uhličitan sodný) a mýdlo. Já používám to s jelenem. Postup výroby je, že mýdlo nastrouháte najemno a smícháte s prací sodou. Lehčí už to vážně nebude…

Proč ušetříte

Prací prášek už delší dobu nepoužívám, ale dle mého výzkumu na internetu vás 1kg průměrného pracího prášku vyjde cca na 80 Kč. Neekologického. Kilo ekologického pracího prostředku se pohybuje kolem 200 Kč. A prací prášek, který si doma připravíte asi tak za pět minut (které strávíte strouháním mýdla), vás vyjde na 38 Kč za kilogram. A to je hezké, ne?

Jestli si chcete přípravu ještě zpříjemnit… Dle mého průzkumu 7,5 kg ekologického pracího prášku známé značky stojí 1347 Kč. Vy si 7,5 kg ekologického pracího prášku doma vyrobíte za 285 Kč.Takže ušetříte něco přes tisícovku. A pokud nechcete prát ekologicky, tak by vás 7,5 kg pracího prášku stálo něco kolem 600 Kč. Doma si ho vyrobíte za méně než polovinu!

Doufám, že jste se už správně nadchli!!

Proč je ekologický

Jak jsem již řekla, skládá se ze dvou surovin. Jednou z nich je mýdlo a druhou uhličitan sodný

Začněme uhličitanem…

Uhličitan sodný je látka, která se vyskytuje v přírodě – a to v mořské vodě a slaných jezerech či dolech. Nejsou u něho známé žádné nežádoucí účinky a dokonce ho občas i jíte :) Přidává se například do pečiva, slaných tyčinek či do dětských výživ. Já myslím, že bychom si tedy mohli dovolit dát do vody to, co dáváme do úst dětem.

Dále bych si dovolila citovat pana Martina Macha Ondřeje, který ve svém článku na serveru Ekolist uvádí:

Jak je to s uhličitanem sodným? Čistírny odpadních vod sodu nezachytí a ta se dostane volně do prostředí. Protože nejde o organickou sloučeninu, nepodléhá biologickému rozkladu. Ve vodním prostředí se pak může kumulovat a „zasolovat“ jej a zvyšovat jeho pH. Jak ale uklidňuje Viktor Kliment z ministerstva životního prostředí, v případě používání jeleního slizu pro praní jde o tak malá množství sody, že je to zcela zanedbatelné.

Na škodlivost uhličitanu sodného jsme se zeptali i Pražských vodovodů a kanalizací. Ondřej Pokorný ve stručnosti odpovídá, že z pohledu odpadních vod a jejich čištění používání uhličitanu sodného nijak nevadí. Na to, aby uhličitan sodný mohl změnit pH odpadních vod na městské čistírně odpadních vod, by muselo jít o nereálně vysoké dávky sody.
Co se týče schopnosti sody zasolovat prostředí, podle Ondřeje Pokorného by na pražskou čistírnu odpadních vod muselo denně přitéci 213 tun uhličitanu sodného, aby byl překročen limit. V přepočtu by to bylo víc jak 21 milionů pracích dávek, což je opět zcela nereálná cifra.“ (Ondřej, 2013, Ekolist – viz zdroje)

Máme tedy potvrzeno, že uhličitan sodný přírodu nezatěžuje.

Pro přesnost – pan Ondřej zde mluví o jelením slizu – což je prací sliz, který si můžete vyrobit opět z mýdla a sody na praní, pokud k nim přidáte ještě horkou vodu.

A teď to mýdlo.

Mýdlo si můžete vybrat, jaké chcete, jaké vám doma zrovna zbylo, či které vám nejvíce voní. Úplně nejvíc nejlepší volbou je přírodní mýdlo, marseillské mýdlo či klasický Jelen, což je mýdlo jádrové. Samotné mýdlo vzniká zmýdelněním mastných kyselin hydroxidem sodným, neboli – za určité teploty se smíchá olej či tuk s hydroxidem sodným a hele – vzniklo mýdlo. Což taky nezní vůbec děsivě a v přírodě je mýdlo biologicky rozložitelné. Samozřejmě čím přírodnější, tím lepší.

Pojďme se spolu podívat na výrobu tohoto úžasného domácího pracího prášku :)

Potřebujeme:
  • 1 kg sody na praní (uhličitan sodný), koupíte například ZDE(klikněte sem)
  • 100 g jakéhokoliv mýdla


Jak na to:

Návod je tak jednoduchý, až je mi skoro trapné to sem psát :) Vezměte si misku, struhadlo a nastrouhejte najemno 100g mýdla.


Mýdlo smíchejte s 1 kg prací sody. Kdo chcete, přidejte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Hotovo :)

Dávkování je podobné jako u klasického prášku, já dávám většinou cca 2 polévkové lžíce na praní. Prášek uchovávejte nejlépe v uzaviratelné nádobě, zejména, pokud jste ho ovoněli.

Příště vám ukážu superjednoduchý recept na přípravu vlastní ekologické aviváže, která jde ruku v ruce s tímhle pokladem.

Těšte se, je to snad ještě větší pecka!!

H.

ZDROJE:

Žádné komentáře:

Okomentovat