čtvrtek 10. září 2015

Super truper DOMÁCÍ AVIVÁŽ (levná, ekologická, jednoduchá, úžasná!)


Jsem si jistá, že základní suroviny na tuto aviváž už doma máte. Jejím základem je totiž voda a ocet. A to má doma v podstatě každý, ne? Přípravou této úžasné aviváže strávíte asi minutu. Pokud počítám to, že si vezmete sklenici, nalijete do ní vodu, dojdete si do špižírny pro ocet, otevřete ho, nalijete k vodě, zavřete… a přidáte pár kapek esenciálního oleje. A pak si budete další půl minutu pochvalovat, jak jste to zvládli.

Ještě na začátek chci říct: Ne, nesmrdí. Opravdu nesmrdí. Jemně voní podle použitého esenciálního oleje a svatosvatě vám slibuju, že se vám nestane, abyste chodili po ulici a táhl z vás ocet.  

Na druhou stranu vás nebudu balamutit a tvrdit vám, že vám po této aviváži vydrží vonět prádlo dny a týdny a pokaždé, když se obléknete, spadnete po zádech do louky plné květin. Pokud chcete tento efekt, musíte výrazně přitlačit na esenciálních olejíčkách a místo dvaceti kapek přidat třeba 60. A nebo rovnou půlku lahvičky, to podle nosu. Já osobně ale preferuju prádlo, které nemá výraznou vůni, aby nepřebíjela případný parfém (v mém případě opět esenciální olejíčky - o tom někdy příště).

Jak to funguje?

Do pracího prášku jsme minule používali prací sodu. Soda je zásaditá, ocet je kyselý. Ocet v aviváži funguje tak, že neutralizuje zbytky sody, které zbyly v prádle, a také prádlo změkčuje. Jako příjemný bonus vás může potěšit, že se vám nebude usazovat v pračce vodní kámen  - ocet totiž jeho tvorbě nejen zamezuje, ale vodní kámen přímo odstraňuje. Já ho používám například do varné konvice, když mi začne dělat čaj s vodním kamenem. Ten já nerada…

Proč si dělat vlastní aviváž

Zaprvé – ekologie. Jen se podívejte na svou láhev s aviváží, kolik je tam chemie. No fuj. Prádlo vám voní, ale také mají děti třeba alergie, že jo.  Prostě je to chemický koktejl. Planeta vám opravdu poděkuje za používání ekologických prostředků a v tomto případě se vám odmění ještě jedním bonusem a tím je úspora peněz. A to výrazná!

Litr této aviváže vás vyjde asi na pětikorunu. A to vážně dost přeháním. Já dávkuju aviváž od oka, ale lijte ji tolik, kolik lijete normální aviváže. Pokud nedáváte žádnou a chcete – jsou to cca 2-3 polévkové lžíce.  Co pamatuju, litr aviváže stojí kolem 80 Kč. Tak pro představu této „naší“ aviváže si za cenu jedné z obchodu uděláte 16 litrů. Což je zásoba na pár let, řekla bych.

Potřebujeme:
  • 250 ml vody
  • 250 ml octa
  • 20 kapek esenciálního oleje (pro vůni, nemusí být)


Jak na to:
Je to až nechutně jednoduché. 

Smíchejte vodu s octem a přidejte esenciální olej. Protřepejte.

A je to :)



Přeji vám veselé praní a ještě veselejší sušení!

H.

Žádné komentáře:

Okomentovat