Podzim ve mě vzbuzuje "anglické" pocity. Když se po loukách povalují mlhy, stromy spouští své barevné listy k zemi a po strništích pořádně fouká, vzpomínám u kamen na dětství a knížky Enid Blyton. Knihy o dobrodružství mě bavily odjakživa - a taky jsem vždycky milovala dobré jídlo. Správná pětka a Tajná sedma mají oboje.
Mezi řešením složitých detektivních případů se na vřesovištích u moře ládují masovými koláči, fazolovými omáčkami, vejci, švestkovým koláčem, spoustou šunky a paštik a zapíjí to slavným zázvorovým pivem. Jednomu se u čtení vážně sbíhají sliny... a tak jsem po dlouhých letech zkusila recept, který mě vždycky přitahoval nejvíc - pirohy plněné mletým masem. K tomu jsem se v Apetitu inspirovala pikantními fazolemi a mňamka byla na světě.
Na masové pirohy potřebujeme:
- jeden balíček mletého masa
- cca dvě balení listového těsta
- dvě až tři vejce
- pálivou salsu
- čerstvý tymián a oregáno
- sůl, pepř a kmín
Jak na to:
Smícháme jedno vejce, balíček mletého masa, dvě až tři lžíce pálivé salsy, sůl, pepř, čerstvý tymián a oregáno
Uděláme si z něj směs a tu si pak můžeme rozdělit na menší kuličky.
Listové těsto je balené po více kusech, většinou dvou až třech. Každý kus vyválíme tak, abychom z něj vytvořili tři přibližně takto velké placky. Respektive jednu velkou, kterou rozkrojíme na tři díly :)
Do každého obdélníčku dáme trochu směsi (podle předpokládaných kusů listového těsta si to můžete rozpočítat a rozvážit).
Těsto přeložíme napůl.
Prstama pořádně utěsníme okraje a zbytek odřízneme.
Klademe na plech s pečícím papírem.
Nakonec potřeme každý kousek rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Maličko propícháme vidličkou a dáme péct cca na půl hodinky na 160°C, prostě tak, aby byly zlatavé a zároveň upečené :) To záleží i na velikosti piroh, na tom, kolik masové směsi do jednotlivých pirohů dáte.
Na pikantní fazole potřebujeme:
- pikantní salsu (zbytek :))
- oregáno
- červené fazole v chilli omáčce
- bílé fazole v tomatové omáčce
- tymián
- (rajčata, ale nemusí být)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjYannkk-VRr3iL5-QrmrtIwbJMlFAlxx2r5teXfk5G7CvZj9IvQF-BqyH_bOY6VosQFXOfjoN7xM4e5VQWqSQPYsiTQOZazWo6FLjfnypZqSeLDJhBuONYLWb3omRccRzyTr2HtFqyaE/s320/4.jpg)
Jak na to:
Tahle část je vážně jednoduchá: všechno smíchejte, přiveďte k varu, vařte asi 5 min a je hotovo :)
Jídlo to je jednoduché, celkem rychlé, nenáročné na suroviny i na přípravu. Na druhou stranu je hodně efektní a pokud máte doma milovníky masa jako já, budou vám chodit na pirohy stejně, jako ostatní chodí třeba na ten švestkový koláč.
Dětem tohle jídlo zabalte spolu s plechovkami zázvorového piva (je nealko :)) do piknikového košíku, přihoďte knihy Enid Blyton a čekejte, zda se i v dnešní době chytnou.
♥ H.
Žádné komentáře:
Okomentovat