neděle 2. října 2016

Pirohy plněné mletým masem a pikantní fazolový kotlík



Podzim ve mě vzbuzuje "anglické" pocity. Když se po loukách povalují mlhy, stromy spouští své barevné listy k zemi a po strništích pořádně fouká, vzpomínám u kamen na dětství a knížky Enid Blyton. Knihy o dobrodružství mě bavily odjakživa - a taky jsem vždycky milovala dobré jídlo. Správná pětka a Tajná sedma mají oboje. 


Mezi řešením složitých detektivních případů se na vřesovištích u moře ládují masovými koláči, fazolovými omáčkami, vejci, švestkovým koláčem, spoustou šunky a paštik a zapíjí to slavným zázvorovým pivem. Jednomu se u čtení vážně sbíhají sliny... a tak jsem po dlouhých letech zkusila recept, který mě vždycky přitahoval nejvíc - pirohy plněné mletým masem. K tomu jsem se v Apetitu inspirovala pikantními fazolemi a mňamka byla na světě. 




Na masové pirohy potřebujeme:



  • jeden balíček mletého masa
  • cca dvě balení listového těsta
  • dvě až tři vejce
  • pálivou salsu
  • čerstvý tymián a oregáno 
  • sůl, pepř a kmín




Jak na to:


Smícháme jedno vejce, balíček mletého masa, dvě až tři lžíce pálivé salsy, sůl, pepř, čerstvý tymián a oregáno


Uděláme si z něj směs a tu si pak můžeme rozdělit na menší kuličky. 


Listové těsto je balené po více kusech, většinou dvou až třech. Každý kus vyválíme tak, abychom z něj vytvořili tři přibližně takto velké placky. Respektive jednu velkou, kterou rozkrojíme na tři díly :)


Do každého obdélníčku dáme trochu směsi (podle předpokládaných kusů listového těsta si to můžete rozpočítat a rozvážit).


Těsto přeložíme napůl.


Prstama pořádně utěsníme okraje a zbytek odřízneme.


Klademe na plech s pečícím papírem.


Nakonec potřeme každý kousek rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Maličko propícháme vidličkou a dáme péct cca na půl hodinky na 160°C, prostě tak, aby byly zlatavé a zároveň upečené :) To záleží i na velikosti piroh, na tom, kolik masové směsi do jednotlivých pirohů dáte. 



Na pikantní fazole potřebujeme: 

  • pikantní salsu (zbytek :))
  • oregáno
  • červené fazole v chilli omáčce
  • bílé fazole v tomatové omáčce
  • tymián
  • (rajčata, ale nemusí být)

Jak na to:

Tahle část je vážně jednoduchá: všechno smíchejte, přiveďte k varu, vařte asi 5 min a je hotovo :)


Jídlo to je jednoduché, celkem rychlé, nenáročné na suroviny i na přípravu. Na druhou stranu je hodně efektní a pokud máte doma milovníky masa jako já, budou vám chodit na pirohy stejně, jako ostatní chodí třeba na ten švestkový koláč.

Dětem tohle jídlo zabalte spolu s plechovkami zázvorového piva (je nealko :)) do piknikového košíku, přihoďte knihy Enid Blyton a čekejte, zda se i v dnešní době chytnou. 


H.












Žádné komentáře:

Okomentovat