středa 6. července 2016

Borůvková povidla Křemílka a Vochomůrky




Borůvky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce a zásadně si je nikdy nekupuju. K jejich konzumaci prostě patří pobyt v lese, vůně borovic a fialové ruce. Při sbírání tohoto maličkého ovoce nastává zvláštní čas na sdílení a povídání si, prostor téměř magický. Potvrzeno několikaletou zkušeností. 

Vždycky se mi hrozně moc líbila pohádka o Křemílkovi a Vochomůrkovi - jak vařili borůvková povidla. A tak jsem si je rozhodla vytvořit. Už vidím ty nadýchané lívance, jak plavou v moři zakysané smetany a jsou polité domácími borůvkovými povidly. Na to prostě nic nemá. Hned zítra si je uděláme ke snídani.


Potřebujete:


  •  1 kg borůvek
  • 500 g cukru
  • (citron či lžička kyseliny citronové podle chuti)

Jak na to:

Nasbírejte kilo borůvek. 


Kilo borůvek promíchejte s půl kilem cukru a nechte přes noc odstát. Borůvky uvolní dostatek šťávy a nebudete muset přidávat žádnou vodu.  


Nevím, jestli je vidět ten rozdíl, ale takhle vypadají borůvky ráno:


Směs přiveďte k varu a vařte asi tak půl hodiny na mírném plameni. Je to trošku frustrující, protože borůvky pouští celkem dost vody a tak se zdá, že čím dále se vaří, tím jsou řidší. 


Asi tak po půl hodince varu na mírném plameni (až směs zhoustne) odstavte hrnec z plotny a začněte  plnit sterilované sklenice. 


Naplněné sklenice zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, alespoň na 20 minut.


Zbytek marmelády si dejte jen tak, na lžičku. Ideálně na chalupě, pod ořešákem a se sestřenicí :)


A pak už jen jezte, jezte, jezte a užívejte.

Jo a rada na závěr: určitě nejezte tuhle marmeládu, pokud v dohledné době pár hodin vyrážíte mezi lidi - budete mít vážně hodně modrou pusu a hlavně zuby :)

H.

Žádné komentáře:

Okomentovat