sobota 5. března 2016

Indické ghí = staročeský poklad



Ghí je indickým názvem pro přepuštěné máslo. V české kuchyni však není moderním výstřelem, ale tichým návratem k tradici – babičky jistě pamatují na přepouštění másla, aby déle vydrželo. V těch časech se mu říkalo „šmolc“ a dělalo se v podstatě v každé chalupě.

Ghí ale skrývá více pokladů, než jen vyšší trvanlivost. Velmi zvučnou libou vlastností je, že má vysoký bod „přepalu“, takže při smažení nejen že nekouří a neprská, ale ještě k tomu se neznehodnocuje a nevytváří nepěkné látky. Příjemné na něm je, že má máslovou chuť a vůni, ačkoliv je zbaven mléčného tuku a tak je vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. V Indii mu přezdívají elixír života a doporučují ghí konzumovat tak mnoho, jak jen můžete. Vzhledem k tomu, že se dá použít úplně na všechno, není to nereálný požadavek. Použití má úplně stejné jako normální máslo a oleje na vaření, jen s tím rozdílem, že je chutnější a zdravější. A ještě ho můžete mít ve spíži několik měsíců a v případě potřeby ho použít jako hojivý krém na poškozenou, rozpraskanou, či suchou kůži.

Tento zlatavý skvost si můžete koupit ve zdravých výživách jako hotový produkt, za který zaplatíte celkem dost. Já si vyrobila cca 250 g domácího ghí, které by v obchodě vyšlo asi na 150 Kč. Zaplatila jsem za něj cenu dvou másel, což je asi 50, 60 Kč. To mě dost baví, zejména když výroba je opravdu jednoduchá. Tak jdeme na to?




Potřebujeme (cca na 250g)

  • 2 kostky (kvalitního) másla
A to je vše. Vážně! 

 Protože je seznam surovin tak krátký, tentokrát Vám vyfotím i použité nástroje.
  • mističku na "nečistoty" z ghí (ta bílomodrá)
  • kovové sítko
  • skleničku, do které si hotové ghí přelejeme
  • hrnec, do kterého budeme ghí přelívat
  • gázu, přes kterou ghí budeme závěrem čistit.  



Jak na to:


Do hrnce dáme na velmi mírný plamen rozpustit dvě kostky másla. Můžete je rozkrájet, nebo počkat, až se rozpustí. Důležité je je nepřipálit, proto méně (ohně) je zde více.


Máslo se začne v určitém bodě pomalu vařit a na povrchu se bude vytvářet mléčná sraženina - pěna. 


Tuhle pěnu si lžící sbírejte a nevyhazujte, ale odkládejte si ji do mističky. Můžete ji použít do pečení, vaření, smažení, dát sežrat domácím zvířatům či sníst na ranní kaši. 


Když seberete pěnu, nechte máslo asi půl hodiny pomaličku vařit. Nemíchejte ho. Začnou se vytvářet mléčné sraženiny nejen na povrchu, ale i u dna a vlastně tak nějak všude. Hlídejte, aby se máslo nespálilo, ale nijak dramaticky do děje nezasahujte. Ve chvíli, kdy vidíte, že kromě sraženin na Vás kouká průhledný zlatavý tuk, je čas slívat. 


Na hrnec si dáte kovové sítko, vyložíte ho gázou (já použila několik vrstev staré záclony) a prolijete tím rozpuštěné máslo. Sraženiny zůstanou v gáze a také v hrnci, ve kterém jste máslo rozpouštěli.


Zůstane takhle krásně zlatý rozpuštěný tuk - naše milé ghí. 


Přelijte si ho do skleničky, ve které ho chcete uchovávat a počkejte, až ztuhne. Třeba přes noc. 


A pak už si ho prostě jen užívejte, smažte s ním, mazejte si ho na chleba, přidávejte do pečení a radujte se z toho, že se vracíte ke staročeské tradici, děláte něco pro své zdraví a zároveň si vychutnáváte úžasnou chuť i vůni másla. 

H.

ZDROJE:
http://ghicko.cz/
http://www.cuketka.cz/?p=794
http://kitchenette.cz/clanek/122-ghi-aneb-prepustene-maslo





Žádné komentáře:

Okomentovat