Už zase nějakou dobu peču domácí sušenky, které se těší
velké oblibě u všech strávníků, a to včetně pana kováře, který sladké nerad.
Teplé, voňavé, právě z trouby vytažené čokoládové sušenky se sklenicí
poctivého mléka přímo od krav zaženou nejeden splín a přesvědčí zaryté
milovníky i odpůrce všeho sladkého. Vydržely by čerstvé i týden – kdyby ovšem
tak dlouho zůstaly nesnědené. Což se u nás nestává.
Je možné si namíchat různé varianty – kokosové
s brusinkami, kakaové s borůvkami, nebo hříšné čokoládové.
S různými příchutěmi si můžete pohrát a vymyslet si spoustu vlastních
kombinací. Obvykle peču kokosové a kakaové, ale protože naposledy byl kolega
v práci velmi zklamaný, že borůvky nejsou čokoláda, udělám mu radost a
upeču vynikající čokoládové s lískovými ořechy.
Potřebujeme:
- 100g změklého másla
- 100g moučkového cukru
- 1 lžíce medu
- 1 vejce
- 200g (špaldové) mouky
- 2-3 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 2 hrsti lískových ořechů
- cca 50g hořké čokolády
Jak na to:
Vezmeme 100g změklého másla a 100g moučkového cukru a pořádně promícháme. Ideálně do stavu, kdy je směs našlehanou žlutobílou pěnou. Já mám máslo napůl povolené na kamnech, protože jsem si ho nenechala předem změknout do pokojové teploty - ale pokud můžete, nedělejte to, jako já. Směs se pak více lepí s rozteklým máslem.
Do hladké žlutobílé směsi (která je mimochodem děsně dobrá) přidáme jedno vejce a lžíci medu. Zase rozšleháme. A zkuste ochutnat, je to vážně paráda...
Připravíme si sypkou směs na těsto - 200g mouky, lžičku jedlé sody a 2-3 lžíce kakaa. Pořádně spolu promícháme.
Lískové ořechy a čokoládu nasekáme na menší kousky.
A celé smícháme. Tedy vaječnou směs s cukrem a máslem smícháme s lískovými ořechy, čokoládou a sypkou směsí z mouky, kakaa a sody.
Z těsta vytvoříme dva válečky a dáme do mrazáku na 1 hodinu. Je to důležité, protože když necháte těsto trošku zmrznout, nebude se lepit a dokážete dokonce překrojit kousky čokolády i lískových ořechů.
Z válečků ukrajujeme asi 2 cm silné plátky, které rozmístíme na plech pokrytý pečícím papírem tak, aby kolem jednotlivých kousků byl dostatečný prostor. Pečeme cca 20-25 min na 160°C. Respektujte zkušenosti své trouby a raději ke konci kontrolujte, jestli se nepálí.
Sušenky nechejte chvilku vychladnout a podávejte, ideálně se sklenicí vychlazeného mléka :)
♥ H. + B.
PS: Jsou výborné jako svačinka do práce, či dezert po obědě. Nelepí se a jsou skladné, vydrží až týden :)
Žádné komentáře:
Okomentovat