pondělí 21. března 2016

Domácí čokoládové sušenky s lískovými ořechy


Už zase nějakou dobu peču domácí sušenky, které se těší velké oblibě u všech strávníků, a to včetně pana kováře, který sladké nerad. Teplé, voňavé, právě z trouby vytažené čokoládové sušenky se sklenicí poctivého mléka přímo od krav zaženou nejeden splín a přesvědčí zaryté milovníky i odpůrce všeho sladkého. Vydržely by čerstvé i týden – kdyby ovšem tak dlouho zůstaly nesnědené. Což se u nás nestává.

Je možné si namíchat různé varianty – kokosové s brusinkami, kakaové s borůvkami, nebo hříšné čokoládové. S různými příchutěmi si můžete pohrát a vymyslet si spoustu vlastních kombinací. Obvykle peču kokosové a kakaové, ale protože naposledy byl kolega v práci velmi zklamaný, že borůvky nejsou čokoláda, udělám mu radost a upeču vynikající čokoládové s lískovými ořechy.

Potřebujeme: 

  • 100g změklého másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 200g (špaldové) mouky
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 hrsti lískových ořechů
  • cca 50g hořké čokolády



Jak na to:


Vezmeme 100g změklého másla a 100g moučkového cukru a pořádně promícháme. Ideálně do stavu, kdy je směs našlehanou žlutobílou pěnou. Já mám máslo napůl povolené na kamnech, protože jsem si ho nenechala předem změknout do pokojové teploty - ale pokud můžete, nedělejte to, jako já. Směs se pak více lepí s rozteklým máslem.


Do hladké žlutobílé směsi (která je mimochodem děsně dobrá) přidáme jedno vejce a lžíci medu. Zase rozšleháme. A zkuste ochutnat, je to vážně paráda...


Připravíme si sypkou směs na těsto - 200g mouky, lžičku jedlé sody a 2-3 lžíce kakaa. Pořádně spolu promícháme.



Lískové ořechy a čokoládu nasekáme na menší kousky.


A celé smícháme. Tedy vaječnou směs s cukrem a máslem smícháme s lískovými ořechy, čokoládou a sypkou směsí z mouky, kakaa a sody. 


Z těsta vytvoříme dva válečky a dáme do mrazáku na 1 hodinu. Je to důležité, protože když necháte těsto trošku zmrznout, nebude se lepit a dokážete dokonce překrojit kousky čokolády i lískových ořechů. 


Z válečků ukrajujeme asi 2 cm silné plátky, které rozmístíme na plech pokrytý pečícím papírem tak, aby kolem jednotlivých kousků byl dostatečný prostor. Pečeme cca 20-25 min na 160°C. Respektujte zkušenosti své trouby a raději ke konci kontrolujte, jestli se nepálí. 


Sušenky nechejte chvilku vychladnout a podávejte, ideálně se sklenicí vychlazeného mléka :) 


H. + B.

PS: Jsou výborné jako svačinka do práce, či dezert po obědě. Nelepí se a jsou skladné, vydrží až týden :)



Žádné komentáře:

Okomentovat