čtvrtek 24. března 2016

Špaldový mazanec se sušenými švestkami a goji


Miluju tradice. (Proto jsem taky na našich stránkách založila další sekci - Tradice.) Odjakživa mě baví stará česká lidová moudra, pořekadla (ty jsem kdysi sbírala), pranostiky, rituály a svátky. Mám ráda i ty zahraniční, a to vážně hodně, ale poslední dobou spíš tíhnu ke staročeským tradicím, k vesnici, chaloupkám, skromnému, poklidnému životu. A právě blížící se Velikonoce jsou ideálním časem pro takovéto vzpomenutí si.

Jednou z tradic českých velikonoc je pečení velikonočního mazance. Mazanec se peče na Velký pátek, aby byl ke snídani na Bílou sobotu. Na Velký pátek byste si mimochodem neměli prát oblečení (podle pověry byste ho prali v Kristově krvi) a hýbat se zemí, abyste nerušili její ochránce a bytosti.

Recepty na mazance se liší a většinou se používá bílá mouka. Vážně jsem nad ní v obchodě stála a chtěla si jí koupit, vím, že by těsto vyšlo vláčnější, jemnější a víc „mazancové“. Jenže když já mám doma tu špaldovou přímo od mlynáře, a tak jsem to riskla. Na to, že jsem dělala kynuté těsto teprve podruhé v životě… Také jsem nemohla sehnat mandle a rozinky a zapomněla jsem koupit rum. Jeden by to skoro vzdal… ale co, když už bude mazanec ze špaldové, proč bych nemohla nahradit mandle dýňovými semínky, rozinky sušenými švestkami a goji a rum domácí medovinou. Vyšlo to vážně dobře, takže klidně také experimentujte :)

Na dva bochánky jako jsou na fotce potřebujeme:

  • 500g špaldové mouky
  • 100g cukru
  • 200 ml mléka
  • 150g másla/hera (+ trochu na pomazání)
  • 3 žloutky + jedno vejce na pomazání 
  • kostičku droždí
  • dýňová semínka (hrst), ořechy (hrst)
  • sušené švestky (hrst)
  • goji (hrstička)
  • lžička citronové kůry
  • medovina
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka anýzu

Jak na to:


Nejdřív si namočte do medoviny (či jiného alkoholu) sušené ovoce. Alespoň na půl hodinky.


Potom si zaděláme na kvásek. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, ale aby nemělo více než 40° C. Rozdrobíme do něj kostičku droždí, přidáme lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Zamícháme a postavíme do tepla.


Počkáme, až kvásek vzejde. Trvá to cca 20 min. 


Smícháme si sypké suroviny - mouku, cukr, muškátový oříšek, sůl, citronovou kůru a anýz. 


Přidáme ořechy a semínka (necháme si hrstičku dýňových semínek na posypání mazance), vykynutý kvásek, 3 žloutky a ovoce namočené v alkoholu.


Propracujeme do vláčného těsta, posypeme moukou a dáme kynout na teplé místo. Ideálně ke kamnům, asi na dvě hodinky. 


V průběhu kynutí těsto tak dvakrát až třikrát znovu prohněteme, aby se do něj dostalo více vzduchu. 


Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem.


Znovu necháme vykynout, cca 20 min. 


Rozšhleháme v misce jedno vajíčko a bochánky jím štědře potřeme. Posypeme dýňovým semínkem.


Rozpálíme troubu na 250°C a 5-10 min pečeme mazance na tuto vysokou teplotu. To vytvoří klasický tmavý povrch mazance a uzavře póry těsta. Dále dopékáme cca 30 min na teplotu kolem 150°C. Mazanec je upečený, když do něj zabodnete špejli a vyndáte ji čistou.


Pokud se bojíte, že si mazanec spálíte, či se zdá, že se příliš rychle peče, můžete ho přikrýt alobalem.


Upečený mazanec vyndáme z trouby a hned ho potřeme rozpuštěným máslem či herou. Necháme vychladnout. 




Mazanec nakrájíme a podáváme ke snídani na Bílou sobotu (můžeme si ho upéct den dopředu). Je tradičním pokrmem Velikonoc, peče se už od 15. století a na jeho vrcholku má být ještě proříznutý kříž. Chutná však stejně i bez něj a já ho už celý Svatý týden snídám a užívám si Velikonoce o chvíli dříve :) Jinak bych ho také nestihla upéct dopředu a napsat recept pro vás :)

H.

ZDROJE:
http://www.apetitonline.cz/recepty/6214-klasicky-mazanec.html





1 komentář:

  1. Harrah's Cherokee Casino Resort - Mapyro
    Property Location With a stay at Harrah's Cherokee Casino Resort in 삼척 출장샵 Cherokee, 용인 출장마사지 you'll be 속초 출장마사지 steps from Harrah's 태백 출장마사지 Cherokee Casino and 8 minutes 김제 출장샵 by foot from Harrah's

    OdpovědětVymazat