sobota 20. února 2016

Semafor ze zimních smoothies


Zima nám pomalu odchází, ale jaro stále ještě není. Začíná ono mezidobí, kdy spousta lidí trpí jarní únavou. Stále ještě nejsou k dispozici čerstvě vyrašené jarní bylinky a zelenina a ovoce z obchodů často nedozrává na slunci. Jak tedy pomoci proti jarní únavě za použití lokálních a sezónních surovin? 

Snadno :) Odpovědí jsou naše zimní smoothies. 

Smoothies si dělám skoro každý den do práce, protože občas nemám čas na jídlo. Nenahrazují mi samozřejmě oběd, ale spíše svačinky  během dne. Je to vynikající nenásilný způsob, jak do sebe dostat kupu vitaminů a doporučenou denní dávku ovoce i zeleniny. 

Základem na moje zimní smoothies jsou jablka. Jednoduše proto, že máme spoustu jabloní, kde jablíčka dozrají v bio kvalitě na slunci a je potřeba jablka zpracovávat. Také se říká, že jablko denně zajistí pevné zdraví, což se tuto zimu potvrdilo, protože jsem od té doby, co smoothies piju, nebyla nemocná. Na tom mají ale určitě podíl i další suroviny, které používám. Jsou to zejména rakytník, aronie (černá jeřabina), mrkev, červená řepa či kadeřávek. Jednoduše ovoce a zelenina, kterou mám uskladněnou ve sklepě vedle jablek, či taková, která může růst v zimě (kadeřávek, který vydrží teploty až do -20°C). Výjimku tvoří rakytník s aronií, které mám namražené v mrazáku. 


Rudé zimní smoothie s červenou řepou a aronií 




Vezmu asi 5 menších jablíček, vykrájím je, oloupu dvě malé červené řepy a vše spolu s hrstí namražené aronie dám do mixéru. Přileju půl litru vody, mixuju minutu na program "smoothies" a hotovo :)





Oranžové zimní smoothie s mrkví a rakytníkem




Opět vykrájím asi 5 jablíček, oloupu mrkev, nakrájím a vše s hrstičkou rakytníku dám do mixéru. Přileju půl litru vody, mixuju minutu na program "smoothies" a hotovo :)






Zelené zimní smoothie s kadeřávkem, zeleným ječmenem, matcha čajem a medem




Princip je stále stejný :) 4-5 jablíček vykrájím, přidám pár listů kadeřávku, lžičku zeleného ječmene, lžičku matcha čaje a med podle chuti.  Přileju půl litru vody, mixuju minutu na program "smoothies" a hotovo :)






Můžete si vytvářet vlastní kombinace chutí a vůbec nemusíte používat pouze lokální a sezónní suroviny. V tomhle nejsem militantní, jen mi nedělá dobře denně jíst ovoce a zeleninu, které nekorespondují s ročním obdobím a tyhle kombinace chutí mě dost baví. Občas si přidám do rudého smoothie i kus celeru, což je snad ještě větší žůžo labůžo. Experimentujte, zkoušejte a nebojte se. Vypít se to většinou dá pokaždé :)



Dobrou chuť :)

H.

Žádné komentáře:

Okomentovat