úterý 2. února 2016

Dýňový sirup do podzimního/zimního latté


Plískanice, mrazy, sníh a brzká tma mají minimálně jeden "silver lining" a tím je pro mě v zimě dýňové latté. Někdy je prostě fajn napít se podzimu a zachumlat se do zimy.Ve Starbucks, které dýňové latté proslavilo, za něj zaplatíte nehorázné sumy (ostatně jako za všechny ostatní Starbucks kávy) a přitom si jednu ze základních přísad - dýňový sirup - můžete vyrobit doma sami a to dost jednoduše. Šálek dýňového latté vás doma vyjde na pár korun a dýňový sirup můžete navíc věnovat jako originální a jedlý dárek. 

Na dýňový sirup potřebujeme:
  • 1 pečenou dýni hokkaido
  • litr vody
  • 500g cukru (třtinového)
  • skořice (5 svitků)
  • hřebíček (2 lžíce)
  • nové koření (2 lžíce)
  • pepř (2 lžíce)
  • čerstvý nastrouhaný zázvor (5 lžic)
  • kardamom (1 lžíce)
  • badyán (6 hvězdiček)

Jak na to:

Nejprve si upečeme dýni. Dýni hokkaido nemusíte loupat, takže ji vydlabejte, rozdělte na 4 části.


Dejte ji upéct doměkka, trvá to asi hodinu při teplotě 180°C.


Mezitím si svařte vodu, koření a cukr. Pomalu vařte cca půl hodiny a nechte ještě alespoň hodinu louhovat.


Vylouhovanou vodu si slijte do nádoby a koření vyhoďte (ideálně na kompost :)). Výluh a nakrájenou pečenou dýni dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.


Nakonec směs povařte asi 5 min a klasicky zavařte do skleniček. Nezavařená směs vydrží o dost kratší dobu. 


Dávkování hotového sirupu do kávy jsou asi 1-3 polévkové lžíce, v závislosti na velikosti hrnečku. Ideální samozřejmě je si kávu doladit obrovským kopcem domácí šlehačky, posypané skořicí a muškátovým oříškem.

Dobrou chuť :)

H.





1 komentář:

  1. Dobrý den, uvažuju že vyzkouším :), myslíte že můžu do hokaido přidat i jinou dýni (máme goliáše ze zahrady), předem díky za odpověď. pěkný den..

    OdpovědětVymazat