sobota 17. října 2015

Kulajda bez mouky a smetany

Na začátek se chci veřejně přiznat k něčemu, co je trošku očividné – pěkně ten náš Hanibar poslední dobou flákáme. Víme o tom a slibujeme, že přijde náprava! Mám v hlavě už několik projektů, se kterými vás chci seznámit a které poctivě testuju. Jako například no poo metoda na vlasy. Aneb už měsíc si vlasy nemyju klasickými šampony. Nebo vám postupně ukážu, co na podzim snídám, aby mě to pořádně „zatopilo v těle a nahodilo vnitřní oheň“. A Bára si připravuje sérii obyčejných, každodenních obědů do práce. Protože ne každý den je posvícení a ne každý den máte čas a chuť vyvářet složitá jídla. Ale jíst se každý den musí :) Pokud tedy nejste breatharián. Ale proč byste si zas četli recepty, kdybyste byli? :)

Ale k dnešnímu tématu…


Protože miluju kopr a vejce, stejně jako smetanu, houby a brambory, dříve nebo později muselo dojít na klasickou kulajdu. Ovšem v té klasickoklasické verzi najdete spoustu smetany a mouky, což je sice šíleně dobré, ale zdravotní nota maličko pokulhává. Když jsem se dívala před pár týdny na Herbář (který simultánně miluju a zároveň mi trošku vadí), inspirovala mě k vytvoření kulajdy koprovka od Hanky Zemanové. A tak jsem dala dohromady její recept a recept staročeský, trošku si s tím pohrála a představuji vám zdravou verzi kulajdy bez mouky a mléka! Krémovou texturu smetany a mouky tu totiž vytvoří cuketa, brambory a jáhly. A to je mňam a navíc superzdravé :)

Potřebujeme:
  • brambory (cca 10 ks)
  • vejce (podle lidí, 4 ks)
  • svazek kopru
  • dvě hrsti sušených hub
  • jáhly (50g)
  • cuketa (700g)
  • cibule (2ks)
  • pepř (cca 15 kuliček)
  • nové koření (cca 10 kuliček)
  • bobkový list (3 větší listy)
  • kmín (zarovnaná čajová lžička)
  • sůl

 Jak na to:

Nejprve si oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 4-5 brambor. Spolu se dvěma hrstmi sušených hub je dáme vařit, přidáme sůl a část kmínu. 

Vaříme cca 20 min, do změknutí brambor. Vodu slijeme DO JINÉHO HRNCE (vodu si chceme nechat!!). Stejně tak si chceme nechat brambory a houby. Oboje si odložíme a na chvíli si toho přestaneme všímat. 


Mezitím si nakrájíme cuketu, cibuli a zbylé brambory. 


Na velké pánvi (já používám wok z ikey) rozpálíme tuk, přidáme brambory, cibuli a cuketu a osmahneme s kmínem. Po chvíli přisypeme i jáhly. 


Ještě chviličku směs podusíme a pak ji přendáme do velkého hrnce. A tady přichází opět ke slovu voda, která nám zbyla z vaření hub a brambor - tu do hrnce přilijeme také. Pokud je potřeba vodu přidat, uděláme to. 


Směs vaříme do změknutí brambor. Až ta chvíle nastane, celý obsah hrnce prostě rozmixujeme.

A teď už jen přidáme brambory a houby, co jsme si uvařili dopředu, uvaříme si k tomu vajíčka naměkko (natvrdo, jak je libo), přidáme kopr a dochutíme.


Dobrou chuť a omlouvám se za kvalitu fotek :) Dodatečně z nich snad uděláme něco koukatelného :)

 H.







Žádné komentáře:

Okomentovat