středa 12. srpna 2015

Rakytník řešetlákový



Nebudu vám lhát.

Trhání/sbírání/česání rakytníku je peklo. Že si až říkáte – mám já to zapotřebí? Asi jako když jedete v hodně velkým vedru, hodně dlouho do hodně vysokýho kopce. Hodně. Takže se trápíte v pichlavém keři, který je zákeřnější než šípky – rád se láme ve chvíli, kdy se vám dostane pod kůži. Jako první lásky. Jeden by řekl, že to bude stačit. Jenže si k tomu připočítejte, že rakytník je celkem malé ovoce – asi jako větší borůvky, takže se košíček plní vážně pomalu. A že – jakmile dozraje – skoro nejde utrhnout, nebo hrozí rozmáčknutí.  Musíte ho tedy po jednom nehty odštipovat z keříku. Jsou i tací, kteří si na tuto piplačku berou manikérní nůžtičky, ovšem…to pro mě zní jako demoverze pekla.

Že dost bylo odrazování? Ale kdeže… teď se dostáváme k podstatě ovoce – je velmi kyselé a až jich pár nevyhnutelně rozmáčknete, poteče vám šťáva po rukou, což vám v určitém časovém horizontu začne nepříjemně „naleptávat“ pokožku. Naleptávat je asi silné slovo, ale ucítíte to. A v případě, že se chcete během trhání potěšit dokonalou chutí zázračného ovoce…tak to si s sebou raději vezměte mango. Pokud vás něco dokonale demotivuje, bude to ochutnávání rakytníku přímo z keře. Kdybych někdy jedla mravence, myslím, že by se to k tomu dalo přirovnat. Kyselostí i strukturou.

K další úžasné vlastnosti tohoto keříku patří, že pokud si ho zasadíte na zahrádku, stoprocentně vám ji zamoří svými oddenky a už se ho nikdy nezbavíte. Pomalu ovládne vaše zahradní království a vaše děti si možná zkusí novou verzi pohádky o šípkové růžence. Tedy spíš o rakytníkovém řešetláku. Jak sličná dívka zachránila svého milého Řešetláka ze spárů pichlavého ovoce. A to když budou mít štěstí!

Tak proč ho vůbec trhat, nedejbože, pěstovat?


Rakytník je vysoce léčivá rostlina, pocházející z drsných horských podmínek Číny a Ruska a používá se v podstatě na všechno. A tím myslím opravdu na všechno. Podporuje a léčí v podstatě všechny orgány, výrazně podporuje imunitní systém, působí léčivě při rakovině a jako její prevence, pomáhá při jaterních a plicních onemocněních, čistí organismus…

Máte problémy s močovým měchýřem či rozmnožovacím ústrojím?
Trpíte na chřipky a angíny?
Cítíte se bez energie?
Bolí vás klouby?
Chcete se detoxikovat?
Chcete regenerovat svou kůži?
Potřebujete dát do pořádku trávení?

Rakytník je tu pro vás!



Zním jako z reklamy, žeano :) Jediná firma, kterou zastupuji, je však příroda. A cílem není zisk, ale vaše zdraví.

Rakytník totiž obsahuje neuvěřitelné množství vitaminů, minerálů a stopových prvků. Mohla bych vám zde vypsat jejich přehled, ale myslím, že když napíšu, že obsahuje pektin, flavonoidy a rutin, málokdo si pod tím něco představí. Věřme tedy po tisíciletí prověřené rostlině a současným vědeckým výzkumům a pojďme si něco povědět o možnostech jeho využití.

Dejme tomu, že jsme si natrhali košíček či mističku rakytníku. A teď jak ho využít. Rovnou říkám, zobání z mističky je pouze pro otrlé povahy, které se vyžívají v kyselosti. Avšak díky velkému obsahu všech látek není potřeba do sebe rakytník cpát horem dolem. Pokud byste ho chtěli jíst denně, stačí malá hrstička, cca polévková lžíce. Nejlepší je samozřejmě využití zasyrova a to nejlépe do různých smoothie

Osobně si uchovávám rakytník v mražené podobě – zachová si tak maximum potřebných látek a je vždy po ruce. Po otrhání ho umyji, lehce nechám oschnout a mrazím na talířích pokrytými sáčky s rakytníkem v jedné vrstvě. Tím pádem ho poté lehce sesypu do uzavíratelných mrazících sáčků a odsypu si do každého smoothie kolik potřebuji.



Jedno z vážně dobrých využití rakytníku je na skvělé 
rakytníkovo-kokosové nanuky

Potřebujete na ně jen tři ingredience - kokosové mléko, rakytník a med. Příprava je geniálně jednoduchá - rozmixujete kokosové mléko a rakytník s medem podle chuti, přecedíte přes pláténko a směs nalijete do tvořítek na nanuky. Necháte zmrznout a vychutnáváte si léto s domácími nanuky :)


Dále je možné samozřejmě rakytník sušit, vyrábět z něj džemy, šťávy, likéry a čaje, avšak při tom, jak se špatně dostává z keříku (či při jeho ceně v prodejnách), když vezmu v úvahu, že se tepelnou úpravou zničí minimálně vitamin C (kterého rakytník obsahuje opravdu hodně), mi to přijde skoro zbytečné. Nějaký recept vymyslím časem, až si namrazím dostatečné zásoby na smoothie. A až se naučím trpělivosti při jeho česání.

 H.

Zdroje informací a zajímavé odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat