Vedro k zbláznění. Zatímco píšu tyhle řádky, ovívá mě
větrák, z čehož mi vysychá pravá čočka. Omluvte proto gramatické chyby a
další výpadky, tyhle tropy už nedělají dobře ani mně. A to jsem chvíli v tropech
(no dobře, subtropech) žila.
Tenhle typ počasí přináší otázku co si uvařit k obědu,
aby to nebyl stále jen salát (či salát v rozmixované podobě – gazpacho). Protože vyznávám, že by se mělo jíst, co právě
roste, nejlépe od lokálního zemědělce a vůbec nejlépe – z vlastní produkce,
prošla jsem klasicky zahradou a rozhodla se uvařit svou nejmilejší letní
polévku.
Jednoduchá jako teplotní facka, kterou dostanete pokaždé,
když vyjdete ven z budovy. Jediné, co na ni potřebujete, jsou rajčata a
cuketa. Kdo chce, tak troška soli a hrstka bazalky, kápnuto oleje, aby bylo na
čem osmahnout cuketky. Toť vše. V jednoduchosti je prostě krása.
Takže ještě jednou…
Potřebujeme:
- Rajčata (cca 1 kg)
- Cuketa (cca 2 ks)
- Sůl
- Bazalka (hrst)
- Olej (já smažím na kokosovém)
Jak na to:
Způsoby jsou v podstatě dva.
Buď rajčata pokrájíte a s troškou
vody dáte vařit, nebo je nejdřív rozmixujete.
Protože jsem novopečenou
majitelkou nejdokonalejšího mixéru na světě a mixuju vážně všechno, co mi
přijde pod tlapičku, osobně jsem rajčata umixovala. Ale jen tak jemně, mám ráda
polévku „s kouskama“.
Když rozmixujete syrová rajčata, nedostanete z nich sytě rudou barvu, ačkoliv použijete bio, domácí atp. Je to způsobeno lykopenem - červeným barvivem, které dělá rajčata červenými. Lykopen se totiž uvolňuje - a je lépe zpracováván - až po tepelné úpravě.
A proto já svoji polévku vařím. Plus taky proto, že mi to prostě víc chutná. Navíc nemám ráda růžovou a ta polévka za syrova růžová je...
Do rozmixovaných rajčat přidáme hrst bazalky, buď nasekanou, v celku... podle chuti. Já ji maličko proženu mixerem. Přidáme bylinku do polévky spolu se solí (dle chuti), přivedeme k varu a vaříme cca 5 min.
Mezitím si na pánvi rozpálíme olej a osmahneme nakrájené cukety.
Sice se polévky většinou jedí zatepla... ovšem v tomhle vedru - nejsem sebevrah. A tak si ji pěkně nechám vystydnout do pokojové teploty (což je v tomhle vedru stejně něco ke 40°C) a baštím a baštím a baštím...
Baštěte se mnou!
♥ H.
Zdroje:
Hanina a její svět růžových poníků a modrých delfínů, co se loučí pozdravem Sbohem a díky za ryby!
Žádné komentáře:
Okomentovat