neděle 5. července 2015

Jitrocelový sirup

Jitrocel je rostlina, o kterou zakopáváte téměř všude. Dlouho jsem netušila, že je v něčemu užitečný - původně jsem myslela, že je to obyčejný plevel - až jsem někde v hlubinách internetu našla jednoduchý návod na jitrocelový sirup. To mi nedalo a začala si zjištovat, na co všechno mohu tento sirup použít. Sumasumárum nám pomůže od nachlazení (zpomaluje tvorbu hlenů a uvolňuje horní dýchací cesty), usnadňuje vykašlávání, podporuje trávení, a zpropadeně dobře chutná :) 
Takže pokud budete cítit, že v zimě na vás něco leze, stačí tři lžičky denně a angína nebo chřipka to budou mít o dost těžší :)
A proč si ho vyrábět? Samozřejmě můžete skočit do lékárny a koupit si ho tam, ale trošku si plácnete přes kapsu víc, než byste museli. Jitrocel oproti tomu roste opravdu VŠUDE a když už budete mít tento lehký návod v hlavě, nedá vám to, a těch pár lístků si taky utrhnete :)
Jako bonus navíc vám dávám návod pro lenochy, víceméně se sirup udělá sám, vy jen sklízíte úrodu.





★  ★  ★  ★ 

na 1 litrovou sklenici potřebujete:

cca 750g cukru (já mám krystal, ale můžete použít i třtinový nebo med)
tři hrsti jitrocelových listů
sklenici s víčkem o objemu 1l




1. Jitrocelové listy si pečlivě propláchněte a očištěte, ať v nich nezůstanou broučci, nebo jiné rostliny. Nechte proschnout.
2. Listy nahrobno nakrájejte.
3. Vezměte si sterilizovanou sklenici a do ní střídavě cca po 1cm vysokých vrstvách vkládejte nakrájené listy a cukr. Střídejte to tak dlouho, dokaď vám suroviny nedojdou. Jako poslední vrstu dejte cukr, aby pak mohl po vrchní vrstvě jitrocele dobře ztéct dolů.
4. Sklenici postavte na přímé slunce a nechte ji tam 2 - 4 dny. Po této době by jste měli mít u dna tekutinu - rozpuštěný cukr, který na sebe navázal blahodárné vlastnosti jitrocele.




5. Obsah sklenice následně přeceďte přes plátenko, nebo velmi jemné síto - a voalá, máte vlastní, nefalšovaný, jitrocelový sirup :) Z tohoto množsví jsem ho měla cca 400ml sirupu.

Uchovávejte s chladu a temnu, spotřebujte do roka. Pokud si chtete být jisti jeho trvanlivosti, můžete jej ještě sterilizovat, ale není to nutností.

♥ B.

Užitečné odkazy a zdroje:

http://www.vylecit.cz/1125/jitrocelovy-sirup-k-cemu-je-dobry/
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/2073-jitrocelovy-sirup-proti-kasli/
pro lenochy: http://www.lekarna.cz/mucoplant-jitrocelovy-sirup-1x100ml-sirup/








Žádné komentáře:

Okomentovat