Gazpacho je polévka jako stvořená pro letní parna, kdy se
téměř nedá vedrem dýchat. Pochází ze slunného a horkého Španělského jihu, kde
se dle odhadů historiků konzumuje již kolem dvou tisíc let. Původní a základní
verze se skládá ze starého chleba, vody, olivového oleje a česneku. Do této
polévky se následně přidává různá sezónní zelenina (či ovoce), nejznámější je
pak rajčatová verze, na kterou je opět hromada receptů podle regionu, rodiny a
názoru. Velmi důležitým bodem pak je, že polévka se vychladí a jí se zastudena.
Milovníci britského humoru a kultovního seriálu Červený
trpaslík si jistě nemohou nevzpomenout na kazetu s Rimmerovou smrtí, na
kterou se Lister potají podíval a zjistil, že Rimmerova poslední slova zní:
„polévka gazpacho.“
Proč, ptáte se?
LISTER? (…) Jo, a, co je to „polívka gazpacho“?
RIMMER: (Ohromeně) Co?
LISTER: Jsou to tvoje poslední slova, tak mě zajímá proč.
RIMMER: Ty ses díval na kazetu s mou smrtí?! To je osobní
věc! Jen pro mé potěšení!
LISTER: Jenom mi to přišlo dost zvláštní, volat: „Polívka
gazpacho!“
RIMMER: Je mi líto, neměl jsem čas si sednout a zplodit
báseň v jambickém pentametru. Atomová exploze se mnou sekla na zem.
LISTER: Ale proč „polívka gazpacho“?
RIMMER: Tak tohle ti, můj drahý, zůstane navždy utajeno.
Po jisté době se však Rimmer Listerovi svěří, z jakého
důvodu jeho poslední slova patřila právě této polévce:
„Nejhezčí večer mého
života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct
let. Šest důstojníků a já! Říkali mi: Arnolde. Jako první chod byla polévka
gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si
zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to!
Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! A já myslel, že se
smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící
polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec
mé kariéry.“
Fanoušci seriálu dokonce došli ve své lásce k seriálu
tak daleko, že vyhlásili 25. listopad Dnem polévky gazpacho. Mnoho příznivců
seriálu po celém světě si v tento den pochutnává na tradičním andaluském
pokrmu.
Dnes ráno jsem se procházela po zahradě a vzpomněla si právě
na tuhle kulinářskou specialitu. Rudá, zralá rajčata visela ve fóliáku, ve
skleníku se zase prohýbaly rostliny okurek pod vahou plodů, naproti nim
červenaly papriky a bazalka se mi už skoro nevešla do bylinkové zahrádky.
Společně s parny a palicí domácího česneku, co nám schne na sluníčku, byla
volba jasná – uvařím gazpacho a pustím si k tomu Červeného trpaslíka!
Potřebujeme:
- 800g zralých rajčat
- 2 papriky (jakékoliv barvy)
- 1 velká či 2 menší okurky
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- Balsamico
- Vinný ocet (světlý)
- Sůl, pepř
Jak jsem již v úvodu zmínila, existuje obrovské a
nepřeberné množství receptů na gazpacho (stejně jako na všechny „tradiční“
pokrmy). Já jsem zvolila variantu, která se dá považovat za raw – tedy pouze
zeleninové, bez přidání chleba.
Jak na to:
Nejprve si spaříme rajčata, aby šly krásně oloupat. Kdo chce
opravdu 100% raw polévku, klidně vynechejte a rozmixujte rajčata i se slupkou.
Výkonný mixér to snad zvládne, ostatní budou mít kousky rajčatových slupek
v polévce. Což nevadí, že ano.
Já jsem zvolila spařování rajčat, jelikož z rajčat se
jeho nejpřínosnější látka – lykopen - uvolňuje až po tepelné úpravě. Rajčata na dvě minuty ponořím do horké vody a vyndám.
Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme a přidáme dvě až tři
hrsti nasekané bazalky.
Rozmixujeme, vznikne nám hmota přibližně této barvy a
konzistence.
Přidáme okurku a papriku.
Opět rozmixujeme.
Česnek proženeme lisem na česnek, přidáme 6 lžic olivového
oleje, dvě lžíce balsamica, jednu lžíci bílého vinného octa, sůl a pepř.
Pořádně promícháme či znovu promixujeme.
Dáme do ledničky vychladit a podáváme.
Dobrou chuť!
♥ H.
Zdroje a zajímavé
odkazy:
Žádné komentáře:
Okomentovat