sobota 25. dubna 2015

Bílý jogurt - poctivý a domácí

Jogurt, alespoň pro mě, je téměř denní snídaňový rituál. Ať už jen tak samotný, nebo s ovocem, nebo si udělat pořádné poctivé tzatziki, to je sen :) A jelikož u nás doma jede jogurt ve velkém, tak ve velkém si ho i vyvařujeme! Zapomeňme na drahé a podle mě zbytečné jogurtovače, vezměme si pěknej hrnec, vařečku a jde se do toho!

★  ★  ★  ★ 
Na 1 litr jogurtu potřebujeme:
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu - nejlépe v biokvalitě, nebo od farmáře

Jak na to: 

Mléko začneme ohřívat cca na 50-60 stupňů. Pokud nemáte teploměr, zkuste klasický test prstem (mléko by mělo být teplé, ne vařící). Na hladině se pak začínají vytvářet drobné bublinky. 
Poté mléko nechte vychladnout cca na 30-40 stupňů. Pokud Vás nebaví čekat, můžete hrnec vložit do většího se studenou vodou. 

Nakonec stačí počlivě vmíchat dvě lžíce jogurtu tak, aby nebyla žádná hrudka (já na to používám metličku). Přelijte do uzavíratelné nádoby, dejte ji na teplé místo (já ji pro jistotu hezky zabalím do ručníků, aby ji bylo opravdu teplo) a necháme jogurt pracovat cca 10 hodin. Někdy stačí méně času, ale určitě si každý vychytá svůj rytmus :) Až nám zazvoní budík, stačí dát hotový jogurt do lednice, nebo pokud jej chcete opravdu hustý, řeckého typu, sceďte jej v lednici přes noc přes plátenko. A je to :)

Malej tip nakonec: nezapomeňte si nechat z Vašeho jogurtu dvě lžíce na základ další várky, A't nemusíte běhat do obchodu.

B.

Salát z červené řepy s rukolou


Dlouho jsem měla červenou řepu zafixovanou jen jako ingredienci pro nakládání, maximálně jakou součást boršče (který je taky neskutečně super). Postupně jsem se s ní seznamovala, pekla jsem ji a vařila, až mě jednou napadlo ji sníst prostě jen tak – syrovou. A zjistila jsem, že to je neskutečná lahoda! Plus taky přímo vitaminová bomba a má spoustu příznivých účinků na tělo – pomáhá vylučovat z těla jedovaté látky, díky velkému obsahu vlákniny pomáhá se střevní peristaltikou, posiluje srdce, cévy a má kladný účinek na žaludek. Navíc – červená řepa roste v našich zeměpisných podmínkách a to považuju za jednu z jejích velkých výhod.

Pojďme tedy tuto rudou krásku vykuchat a sníst!


★  ★  ★  ★ 

Potřebujeme:
1 větší bulvu červené řepy (cca 0,5kg)
1 balení rukoly
Balzamikový ocet – cca 1-2 lžíce
Olivový olej – 1 lžíce
Šťáva z poloviny citronu

Jak na to:
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme umytou rukolu, balzamikový ocet, olivový olej a šťávu z poloviny citronu. Promícháme a konzumujeme nejlépe v tmavém oblečení, pokud jste stejný prasátko jako já :D

Dobrou chuť!


♥ H.