neděle 10. dubna 2016

Jarní smoothie


Chtěla jsem původně napsat o trošku lákavější nadpis. Něco jako svěží, detoxikační, zelený jarní smoothie, co Vám nevysaje vápník. To všechno tenhle drsňák totiž splňuje. Ale je neděle večer a v jednoduchosti je prý krása. Takže jarní smoothie. 

Určitě jste si už všichni všimli, jak venku všechno pučí, raší a roste obrovskou rychlostí. Naše zahrada se proměňuje mílovými skoky a jsem si téměř jistá, že kdybych mohla u rostlin sedět celé dny, vyloženě bych je viděla růst před očima. V přírodě se nám tedy objevuje nepřeberné množství volně rostoucí zeleniny. Některá je známá a moderní, jako třeba medvědí česnek (který ale nemůžu na jičínsku zaboha objevit - poraďte!) a některá lehce opomíjená, zato však mnohem dostupnější. Zelené suroviny na dnešní smoothie jsem si natrhala na zahrádce a vy je tam při troše štěstí budete mít taky. 

Potřebujeme:

  • jedno velké jablko či několik malých (případně jakékoliv jiné ovoce) 
  • 10 listů pampelišky
  • 5 listů šťovíku
  • 3-4 výhonky kopřivy
  • 4 lístky jahodníku
  • 2 lžíce máku 
  • cca 500 ml vody


Jak na to:

Jednoduše. Všechny suroviny (kromě máku) umyjeme, jablkům vykrájíme jadřince a vše umixujeme dohladka. Pijeme a jsme překvapeni, jak dobře to chutná.


Co z toho budeme mít:


Jablka jsou pro nás v tomto podnebném pásmu přirozené (a stále ještě sezónní) ovoce. Jedno z lidových mouder říká, že jablko denně odhání doktora. Mají asi milion úžasných zdravotních účinků a kdo si chce o nich přečíst více, zkuste to třeba zde. Vyjmenovat všechny by vydalo na... no, přesně na článek tak dlouhý, jako je v odkazu.

Pampeliškové listy jsou výborné na trávení, na játra a tvorbu žluči (po dnešním výtečném vepřo-knedlo-zelo od tchýně ideální :)). Jsou celkem hořké, ale ve smoothie se to úplně ztratí, tudíž doporučené denní množství (cca 10 listů) do sebe dostanete, ani nebudete vědět jak. Pampeliška má opět hromadu a hromadu super účinků, obecně má pročišťující účinky a pomáhá játrům, slezině a ledvinám. 

Jahodníkové listy (musíte použít lesní jahody) pomáhají při nemocech cév, detoxikaci, pomáhají trávení a samozřejmě čistí krev. Sbírají se čerstvé, než rostlina začne kvést, tudíž nyní :)

Šťovík určitě všichni známe z dětství, kdy jsme se ksichtili při jeho kyselé chuti. Obsahuje velké množství vitaminu C a kromě klasické detoxikace se používá i pro své močopudné účinky (a obecně léčí močové ústrojí). Nicméně jeho konzumace je vhodná zkombinovat s potravinou, která obsahuje hodně vápníku a proto tu máme mák, který obsahuje několikanásobné množství vápníku, než mléčné výrobky. 

Jarní zeleninu použitou v tomto smoothie dovršuje kopřiva, která se používá také snad úplně na vše. Výčet jejich léčivých účinků by vydal snad na samotnou knihu a opět ve zdrojích najdete odkaz pro zjištění těchto informací :) Pokud vás trápí v podstatě cokoliv, kopřiva vám může pomoci, ať se jedná o problémy zdravotní či kosmetické. 

Takže to všechno zmixujte a na zdraví :)

H.

ZDROJE:
http://www.magazinzdravi.cz/jablko-20090121
http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/137-pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1037-stovik-kysely-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti