středa 6. ledna 2016

Galette des rois - Tříkrálový francouzský mandlový koláč



Tenhle koláč není vůbec zdravý. Nepotěšíte s ním ani svou linii, dokonce se na vás ručička váhy spíš naštve a nakloní se doprava, pokud ji řešíte. Ale pokud bych musela někdy vstoupit do svazku manželského s pečivem, byl by to určitě tenhle král všech dortů. Představte si jemnou, marcipánovou náplň lehkou jako pírko, kterou ochraňuje křehké dokřupava vypečené listové těsto. Každé kousnutí je jako malý trip do nebe. Chvíli se vozíte na obláčku úžasnosti z duhy a pak si kousnete znova. A znova. A znova.

Ano, miluju tříkrálový koláč silou tisíců sluncí. Kromě té neopakovatelně úchvatné chuti má pro mě také hodnotu emocionální - na den přesně před pěti lety jsem dorazila do městečka Orléans, kde jsem dalších pět měsíců studovala francouzštinu. Spoustu času jsem tehdy trávila touláním po zákoutích a zapomenutých uličkách Orléansu, sezením v liduprázdných, studených gotických kostelech, kde tančily světla vitráží, v uších sluchátka s Dresden Dolls a Amandou Palmer a s pusou plnou tříkrálového koláče. To byla moje Francie. Taky než jsem tam jela, začínala ručička mé váhy ještě na číslici 5. Naposledy v životě, nutno podotknout. Muhaha.




Ale zpátky ke koláči. Ještě než se pustíme do pečení, chci vám ho představit ještě blíže. Protože tradice, že jo. Takže ve stručnosti… Tříkrálový francouzský koláč, neboli Galette des rois se peče u příležitosti oslav Tří králů už po staletí.  V každém koláči je zapečen penízek/figurka (takže jezte opatrně) a kdo ho najde, stává se na celý den králem či královnou. Na hlavu si nasadí papírovou korunu a všichni ho musí poslouchat. A nebo naopak někoho panovníkem zvolí, když je hodný a není autokrat. Pokud máte v rodině malé dítě, vleze si pod stůl a pokaždé, když připravíte porci koláče, určí, kdo ji dostane. Tak máte zaručeno, že nedojde k žádnému nadržování či ovlivňování, komu se mince dostane. Ale ten, kdo ji najde, zase takové štěstí nemá. Příští rok musí koupit či upéct tříkrálový koláč a navíc uspořádat oslavu Škaredé středy. Jóó prostě rovnováha... Ale dost bylo řečí, jdeme péct!


Na jeden koláč potřebujete:

  • 150 g mletých mandlí
  • 120 g cukru
  • 125 g másla (pokojové teploty)
  • 3 vejce (+ 1 žloutek na potření)
  • Mandlovou esenci
  • Jedno balení listového těsto
Jak na to:

V míse si smícháme tři žloutky, cukr, máslo, mleté mandle a lžičku mandlové esence. 

                                           

Rozšleháme šlehačem.

                                           

Uděláme sníh ze tří bílků

                                           

Směs promícháme

                                           

Vyválíme listové těsto a vložíme ho do formy na koláč, přebytečné okraje odřízněte. Pokud máte silikonovou, nemusíte ji vymazávat. 

                                           

Když máme formu vyloženou listovým těstem, nalijeme do ní náplň. Přichází důležitá část umístění penízku. Doporučuju dát ho k okrajům, snižujete tak pravděpodobnost, že na něj narazíte při krájení. 


Na koláč potom přidejte druhou placku listového těsta, okrojte a potřete rozšlehaným žloutkem. Vidličkou udělejte do koláče dírky, mohou být i v obrazcích a mít dekorační účel.


Pečte 30 min na 200°C.


A pak už si jen pochutnávejte...


H.

ZDROJE:
http://www.apetitonline.cz/recepty/880-trikralovy-kolac.html
http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-galette-des-rois-trikralovy-kolac-fef-/p_zviretnik.aspx?c=A090430_184830_p_zviretnik_dru
http://www.france.cz/Trikralovy-kolac-prava-francouzska-tradice
,https://fr.wikipedia.org/wiki/Galette_des_Rois