čtvrtek 17. prosince 2015

Špaldovo-žitný chléb na takové to domácí pečení



V rámci moderních dietologických přístupů je nám vléváno do hlavy, že chléb je špatný. Tloustne se po něm, lepí střeva...  Ano - ten, který si koupíte v supermarketu vážně nebude žádné žůžo labůžo, chuťově ani účinky na zdraví. Ale pravý, domácí, kváskový chléb, z kvalitní bio celozrnné mouky, s kořením, semínky a ořechy - ten je přímo superpotravinou. 

Jsem zvyklá se hodně dívat na kraj, kde žiju. Na podnebný pás a na to, co tu roste. Čím se živili naši předkové, které plodiny zde mají domov. Nemyslím si, že je zdravou stravou dát si momentálně pomeranč, ananas či banán, když mi za okny padají sněhové vločky a v kamnech praská hořící dřevo. To, co mi přijde ale geniální je dát si chléb ze špaldové a žitné mouky, kterou mi namlel čerstvě pan mlynář v rodinném mlýně, se semínky ze slunečnice, lněným semínkem a ořechy, které nám spadaly na zahradu. A třeba to ozvláštnit sušenými domácími rajčaty. Prostě jíst lokálně, v kontextu s přírodou a její fází. Protože tenhle chleba, který si peču, u něj opravdu stačí namazat si na něj máslo či přikousnout k polévce. A jako plnohodnotné jídlo postačí vlastně i samotný. 

Proč si péct a jíst tento chleba?

Svatá Hildegarda kdysi řekla, že pokud by nemocný měl jíst jen jedinou potravinu, která by ho vyléčila, byla by to právě špalda. Špalda je starý nešlechtěný druh pšenice, který je natolik odolný okolním vlivům, že nereaguje v podstatě ani na chemikálie, co se běžně stříkají na plodiny. A protože to nepřináší výsledky, tak ho prostě nikdo chemicky neobtěžuje. Což je vážně výhoda. Plus má oříškovou chuť, obsahuje spoustu bílkovin, minerálů, vlákniny, působí příznivě na imunitní systém a dokonce jí někteří lidé přisuzují protirakovinné účinky. To je celkem slušný výčet v porovnání s obyčejnou bílou moukou.

Žito je také zajímavou plodinou, obsahující spoustu super látek - minerály, vlákninu, bílkoviny... Žitná mouka má příznivě působit na činnost střev a mít protirakovinné účinky. Já osobně za největší přednost žita považuji žitný kvásek. To je ten zázrak, co vyrobí chlebovou chuť, vůni, strukturu a zajistí spoustu příznivých zdravotních účinků. Jako například?
  • antibiotické účinky
  • posilování střevní mikroflóry
  • posilování imunity
  • dochází k přírodní konzervaci chleba, takže se nekazí a vydrží déle čerstvý
  • příznivě působí na slinivku - je vhodný pro diabetiky
Kvásek je kámoš a v podstatě vám chleba už natráví. Neboli fermentuje. Což vůbec není nechutný, protože to činí chléb lépe stravitelným a všechny ty nadupané látky v něm lépe využitelnými. A taky, kvásek hrdina, rozbije některé sloučeniny na dobře využitelné minerály. Prostě frajer...

Dál se do chlebu přidává voda, sůl a hlavně kmín. Kmín působí příznivě na žaludek i na střeva, vyhání parazity, omezuje hnilobné procesy ve střevech. Pomáhá proti nadýmání, působí příznivě na tvorbu mateřského mléka. A samozřejmě má antibakteriální účinky. 

Momentálně jsme pokryli všechny potřebné ingredience k pečení domácího chleba. Špaldová mouka, žitná mouka, voda, kvásek, sůl, kmín. S tímhle už máte slušně nadupanou superpotravinu. A co teprve, když přidáte...

...vlašské ořechy. Extáze. Vlašské ořechy v chlebu zbožňuju, je to ten nejlepší ořech, který do chlebu můžete dát. Spolu s ním si totiž přidáte i potravu pro mozek a snížíte si hladinu "špatného" cholesterolu. A prý si také odstraníte únavu a deprese. 

...lněné semínko se vám postará o hormonální rovnováhu (zejména, jste-li dáma). A přikládají se mu velké protirakovinné účinky, kromě antibakteriálních, antimykotických atp.

...dýňová semena jsou zase bojovníky proti zánětům močového měchýře a díky zinku se vám postarají o pěknou pleť, vlasy i nehty. Jsou jim připisovány opět antidepresivní účinky. 

Do takovéhoto chlebu můžete přidat v podstatě cokoliv. Již zmíněná sušená rajčata, různé druhy ořechů, semínek, mleté bylinky, matcha čaj, mák, sušené švestky, křížaly, rozinky, na kostičky nakrájenou slaninu, sýr... samozřejmě že ne všechno dohromady. Nejsme pejsek s kočičkou, že ano... Ale fantazii se meze nekladou :)

Ještě  bych se ráda na chvíli zastavila a zapolemizovala nad tím, proč tu dávám druhý recept na chleba za několik měsíců a v čem se tedy tento liší od receptu prvotního.

Recept na tento chleba mi přivezla spolu se super kváskem moje kamarádka Lucinka (tímto Lucince ještě jednou děkujeme :). Ta je získala od svých kamarádů, ti zase od svých... a mimo jiné mi přivezla ochutnat také svůj chléb. A ten byl prostě fakt super. Jeho příprava vážně zabere jen chviličku a je výborný. Za hlavní rozdíl ale považuji kvásek. Lucinka mi ho totiž přivezla v kuličce.

Dřív jsem používala klasický "tekutý" kvásek a vždycky mi zplesnivěl, což mi na dlouhou dobu znemožnilo domácí pečení. Na dlouhou dobu, protože kvásek musíte mít od koho sehnat a nebýt líní. Kvásku v kuličce se ale nic nestane, ani když je delší dobu v lednici bez pečení. Ideální interval je sice týden, ale vydrží i déle. Navíc kvásku, který mi přivezla Lucka je o tři roky více než mně a zrovna u kvásků platí, že čím starší, tím lepší. Napište, jestli ho chcete!

Dost bylo řečí, teď jdeme na ten chleba....

Na dvě pečící vaničky potřebujeme:
  • 200 g žitné mouky
  • 650 g špaldové mouky
  • kouli kvásku 
  • dvě čajové lžičky soli
  • dvě až tři čajové lžičky kmínu
  • vodu
  • semínka a ořechy dle chuti
Jak na to:

Kvásek v kouli si rozpusťte v cca půl litru vlažné vody.


Prostě kvásek ve vodě rozňahnějte, ale zas se s tím nemusíte úplně trápit - on se rozpustí. Vznikne asi takováto voda:

Nechce odpočinout několik hodin. Já nechávám přes noc, nebo přes dobu, co jsem v práci. Po cca 12ti hodinách vypadá kvásek asi takhle: (nedivte se, když nevidíte změnu, ona na těch fotkách vidět moc nebude... spíš čuchejte. Když to voní nakysle a jsou v tom bublinky, je to ono!)


Ke kvásku přidejte 200g žitné mouky a půl litru vlažné vody. Rozkvedlejte. Já používám metličku.


Výslednou hmotu opět nechte odpočinout ideálně přes noc či přes dobu, co jste v práci.


NÁSLEDNĚ SI ODEBERTE CCA 2-3 POLÉVKOVÉ LŽÍCE KVÁSKU A V MISTIČCE HO DOPLŇTE ŽITNOU MOUKOU TAK, ABY VÁM ZASE VZNIKLA KOULE, KTEROU UCHOVÁTE V LEDNICI.



Když zapomenete, další chleba si upečete až po opětovném shánění kvásku :)

Do zbytku kvásku přidejte špaldovou mouku, dvě lžičky soli, tři lžičky kmínu, semínka, ořechy a další mňamky.


Pořádně rozmíchanou směs nalijte do pečících forem. Pokud máte kvalitní teflonové formy (já mám od Tescomy), nemusíte je vymazávat, v ostatních případech určitě vymažte a vysypte. Do každé mísy vliju cca polovinu těsta, vychází to tak, že dosahuje asi do poloviny nádoby. Nechte kynout do té doby, než je těsto vykynuté až k okraji (cca). Trvá to zase asi jednu pracovní dobu či noc.



Těsto pak bude vypadat takto:


V této fázi prostě šoupněte těsto do trouby, zapněte ji na 180°C a pečte cca 40 min. Poté chléb potřete vodou se solí a pečte ještě půl hodiny. Vytáhněte z trouby, vyklopte z mísy a nechte vychladnout. Doporučuju při chladnutí občas otočit, odchází celkem velké množství páry.


A tady máte rozkrojeného fešáka - je to závislost a potěšení v jednom :)

Tenhle chleba je prostě super. Už jiný ani nepeču, zato na tenhle zadělávám dvakrát, třikrát týdně. Zvykla jsem si na něj tak, že představa toho klasického kupovaného mě hrozně zaráží. Změnily se mi totiž ruku v ruce s tímto chlebem také stravovací návyky. Stačí mi si k němu dát kousek sýra nebo namazat zlehka máslem. Nic víc nedělám... akorát poslední dobou děsně ujíždím na tomhle chlebíčku s máslem a medem. :)

Tak ať vám chutná!

H.

http://www.mesicnikzdravi.cz/recepty/vite.htm
http://www.zivost.cz/kvasek-vs-kvasnice-kvaskovy-chleb/
http://www.countrylife.cz/kvasek-a-kvaskovy-chleb-kopie-cz
http://www.celostnimedicina.cz/kmin-korenny-carum-carvi.htm
http://www.spektrumzdravi.cz/vlasske-orechy-recepty-ucinky-na-zdravi
http://clanky.vareni.cz/lnena-seminka-superpotravina-v-nasem-jidelnicku/
http://www.celostnimedicina.cz/dynova-semena.htm






Žádné komentáře:

Okomentovat